Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe werkt stookolieverwarming?

18 januari 2021
Meer dan één op drie Belgische gezinnen verwarmt met een installatie op stookolie. Maar weet u hoe dat systeem werkt? In dit artikel vertellen we u meer over de verschillende types stookolieverwarming en hoe ze werken.
Hoe werkt stookolieverwarming?

Bijna 35 % van de Belgische gezinnen verwarmt momenteel met stookolie. Terwijl in Vlaanderen 24% en in Brussel 16% van de mensen deze energiebron gebruikt, stellen we vast dat in Wallonië bijna één gezin op twee voor stookolieverwarming kiest. Misschien behoort u wel tot die groep. Het is belangrijk om te weten hoe een mazoutinstallatie precies werkt. Zo kunt u uw verbruik onder controle houden.

Stookolieverwarming werkt eigenlijk best eenvoudig. Een centrale ketel verwarmt een warmteoverdragende vloeistof die naar radiatoren of een vloerverwarmingssysteem wordt gestuurd. Die ketel zorgt ook voor sanitair warm water. Dat water wordt opgeslagen in een boiler en gebruikt in de badkamer, de keuken enz.

Een mazoutverwarmingssysteem werkt enkel als u beschikt over:

 • een ketel;
 • een stookolietank;
 • radiatoren die met de ketel verbonden zijn.

Hoe verloopt het proces?

De stookolie in de tank wordt naar de verbrandingskamer van de ketel gestuurd. Daar zorgt de brander ervoor dat de brandstof tot een bepaalde temperatuur opgewarmd wordt. Vervolgens zal de sproeier - die zich in de brander bevindt - de mazout verstuiven om de verbranding gemakkelijker te laten verlopen. Door de geproduceerde warmte kan het water van het systeem opwarmen tot een temperatuur tussen 50 en 90 graden, afhankelijk van de installatie. Het warme water komt uiteindelijk terecht in de radiatoren die de verschillende ruimtes in de woning verwarmen.

De verschillende types stookolieverwarming

Er bestaan verschillende soorten verwarmingsinstallaties die met stookolie werken. Naast de klassieke verwarmingsketel bestaat er ook een lagetemperatuurketel die het water tot een lagere temperatuur opwarmt. In vergelijking met een klassieke verwarmingsinstallatie van een vijftien tal jaar geleden is dit systeem:

 • milieuvriendelijker;
 • zuiniger;
 • efficiënter (rendement tussen 93 en 95%).

U kunt ook werken met een condensatieketel. In tegenstelling tot een klassieke ketel, die de warme verbrandingsgassen afvoert via het afvoerkanaal, vangt de condensatieketel die warmte op door de warme stoom in de verbrandingsgassen te condenseren. De teruggewonnen energie wordt vervolgens gebruikt om het water van het verwarmings- of sanitair circuit te verwarmen.

Een condensatieketel is niet alleen milieuvriendelijker en voordeliger maar ook bijzonder efficiënt. Het rendement kan zelfs hoger dan 100% zijn, dankzij de energie die uit de verbrandingsgassen gewonnen wordt.

Goed om te weten

Welke stookolieverwarming u ook kiest, in België bent u verplicht om uw installatie elk jaar te laten onderhouden. Hierdoor verlengt u de levensduur van uw toestel, vermijdt u defecten en bent u zeker van een veilige verwarming.

Lees ook:

Onze tips om de goedkoopste stookolie te bestellen

Waar komt uw bestelde stookolie vandaan?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.