Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stookolie, gasolie, mazout, huisbrandolie: wat is het verschil?

26 februari 2019
Huisbrandolie, stookolie, mazout, gasolie ... Het zijn allemaal woorden die geregeld worden gebruikt om te verwijzen naar de verwarmingsbrandstof voor thuis. Maar zijn er verschillen tussen deze termen?
huisbrandolie

Er zijn verschillende termen die doorgaans worden gebruikt om te verwijzen naar de verwarmingsbrandstof afkomstig uit de raffinage van aardolie. Zo duiken de volgende benamingen regelmatig op:

  • huisbrandolie,
  • stookolie,
  • verwarmingsgasolie,
  • verwarmingsbrandstof,

In het Nederlands verwijzen al deze woorden naar hetzelfde product, namelijk de verwarmingsbrandstof voor huishoudelijke doeleinden. Het gaat dus telkens om de brandstof voor uw verwarmingsketel om uw huis en sanitair warm water te verwarmen. Het is maar een kwestie van taalgebruik.

Maak u dus geen zorgen, u kunt net zo goed mazout bestellen als stookolie of verwarmingsbrandstof: u zult hetzelfde product in uw tank geleverd krijgen. Er is ook geen verschil in de prijs van mazout en die van stookolie, het gaat immers over hetzelfde.

Semantische verschillen

In België komt de term 'mazout' het vaakst voor. Daarnaast wordt ook 'huisbrandolie' gebruikt. Die term is in Nederland dan weer gebruikelijker. Verder spreekt men in beide regio's over ‘stookolie’. In Frankrijk gebruikt men dan weer graag het woord 'fioul'. Die term is afkomstig van het Engelse 'fuel', een woord dat soms ook in het Frans wordt gebruikt.

Fuel, de Franse of de Engelse betekenis?

In het Engels betekent het woord 'fuel' niet hetzelfde als wanneer de term 'fuel' of 'fioul' in het Frans wordt gebruikt. In het Engels gaat het immers over alle motor- of verwarmingsbrandstoffen (aardgas, kolen, benzine, biobrandstoffen, maar ook hout, waterstof, biomassa, enz.). De term heeft dus een veel bredere betekenis dan enkel mazout. Als u in het Engels specifiek wilt verwijzen naar mazout of huisbrandolie, moet u het hebben over 'fuel oil' of 'heating oil'.

Goed om weten

Mazout en diesel verwijzen niet naar hetzelfde product. Het eerste is een verwarmingsbrandstof, zoals we al zagen, die enkel bestemd is voor een verwarmingsketel. Diesel, daarentegen, is een motorbrandstof.

Hoewel mazout en diesel bijna identiek zijn als we naar de chemische samenstelling kijken, worden de twee producten niet aan dezelfde prijs verkocht. Diesel, behalve rood gekleurde diesel, wordt zwaarder belast dan huisbrandolie. En u mag uw voertuig in geen geval met huisbrandolie tanken.

Verder lezen:

Hoe wordt mazout vervaardigd?

Vier stereotiepe ideeën over huisbrandolie

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y