Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Evolutie en vooruitzichten van de mazoutprijs

Mazoutonline brengt u wekelijks een complete analyse van de mazoutprijs, om u te helpen de evolutie van de prijs beter te begrijpen en uw mazout op het juiste moment te kopen

Thibaut
Thibaut
Expert in vooruitzichten van brandstofprijzen

Hoe zal de stookolieprijs in de komende maanden evalueren? Moeilijk om zeggen, omdat er heel wat factoren zijn die de stookolieprijs beïnvloeden ... en die zijn vaak onvoorspelbaar.

Verder lezen

Officiële mazoutprijs Vandaag, 22/06

Officiële mazoutprijs per liter (incl. btw) voor een levering van minimum 2000L gewone mazout

Vergeleken met gisteren

Prijzen vergelijken op mijn postcode

Volgende

Waarom is de evolutie van de prijs van mazout zo veranderlijk?

De prijs van huisbrandolie is zeer veranderlijk. Elke week zien we wel een stijging of een daling.

Als we de evolutie van de voorbije vijf jaar overschouwen, stellen we vast dat de officiële prijs van mazout op en neer geschommeld heeft in een prijsvork tussen 0,5171 euro per liter (januari 2015) en 0,9426 euro per liter (oktober 2012).

Kunnen we de prijsevolutie van huisbrandolie voorspellen?

De prijs van mazout volgt de koers van ruwe aardolie

De evolutie van de prijs van mazout houdt rechtstreeks verband met de evolutie van de prijs voor een vat ruwe olie op de internationale markten.

De heffingen door de overheid, zoals belastingen, accijnzen en andere bijdragen, hebben minder invloed op de uiteindelijke prijs van mazout dan bij andere op aardolie gebaseerde brandstoffen. Hierdoor is de prijs van huisbrandolie veranderlijker dan die van benzine of diesel.

Ontdek de verschillende componenten van de officiële mazoutprijs.

De mazoutprijzen zijn onderhevig aan vraag en aanbod

De evolutie van de prijs van ruwe aardolie hangt af van hoezeer het product in trek is op de internationale markten. De koers schommelt vooral op basis van de overbekende wet van vraag en aanbod. Als de vraag naar ruwe olie stijgt en het aanbod volgt niet, dan stijgt de prijs. Als het aanbod de vraag overstijgt, dan daalt de prijs van ruwe olie.

De evolutie van de mazoutprijs wordt beïnvloed door speculatie

Naast vraag en aanbod wordt de prijs van ruwe olie op de internationale markten ook bepaald door speculanten die hierin een mooie opportuniteit zien om grote winsten te realiseren, zowel met prijsstijgingen als met -dalingen.

De prijs van mazout hangt af van de geopolitieke context

Ruwe olie is voor vele landen een strategische bron van inkomsten. Daarom kan de geopolitieke context een sterke invloed hebben op de prijs. Politieke instabiliteit in een regio waar veel olie wordt geproduceerd of waar er net veel wordt geconsumeerd, kan enorm wegen op de evolutie van de prijs van ruwe olie.

Daarnaast spelen nog andere factoren een rol:

  • de ontdekking van nieuwe aardolievelden;
  • de exploitatie of ontwikkeling van nieuwe, al dan niet fossiele, energiebronnen, zoals schaliegas;
  • overheidsinitiatieven die het gebruik van alternatieve energiebronnen willen stimuleren,…

Ook de dollar en de euro beïnvloeden de prijs van mazout

Aangezien ruwe aardolie steeds in dollar wordt verhandeld, heeft ook een koerswijziging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt een invloed op de evolutie van de uiteindelijke verkoopprijs van huisbrandolie in België.

De rest van de prijsevolutie wordt bepaald door de Belgische overheid, meerbepaald de FOD (Federale Overheidsdienst) Economie, die op basis van deze en andere factoren, elke werkdag de officiële prijs voor huisbrandolie voor die dag vastlegt.

Meer weten over de officiële prijs van mazout.

Deze vraag houdt analisten en experts over de hele wereld bezig. Maar het aantal factoren dat de prijs van ruwe olie kan beïnvloeden is dermate hoog dat niemand met grote zekerheid de prijsevolutie voor de komende drie of zes maanden kan voorspellen.

In het beste geval kunnen we op basis van een aantal factoren - een goede kennis van en inzicht in de actualiteit, de (soms elkaar tegensprekende) opinies van analisten, en de verwachtingen van nationale en internationale financiële instellingen - een gefundeerde gok wagen. Maar dan houden we ook best rekening met de wetenschap dat door een onverwachte belangrijke gebeurtenis elke mogelijke voorspelling volledig de mist in kan gaan.

En toch: als u de kans wil vergroten dat u uw mazout op het beste moment bestelt, zijn er weinig andere methodes dan het nauwgezet volgen van de prijsevolutie.

Wat is het beste moment om mazout te bestellen?

Betaal ik steeds de officiële mazoutprijs wanneer ik bestel?

Niet noodzakelijk. Uw mazoutleverancier heeft het recht om een lagere prijs dan de officiële voor te stellen. Met Mazoutonline kunt u de verschillende prijzen vergelijken, alsook het aanbod van de leveranciers in uw buurt.

En de prijs die u bij de bestelling op Mazoutonline werd voorgesteld is gegarandeerd ook de prijs bij levering.

Prijzen vergelijken op mijn postcode

Volgende

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y