Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Waar komt uw bestelde stookolie vandaan?

21 oktober 2020
U verwacht een stookolielevering? U hebt zich al eens afgevraagd waar uw bestelde stookolie vandaan komt? In dit artikel vertellen we u welke weg uw stookolie aflegt.
Waar komt uw bestelde stookolie vandaan?

U hebt zich misschien wel eens afgevraagd wat er met uw stookolie gebeurt voordat hij in uw tank belandt.

Voordat uw stookolieleverancier bij u de oprit oprijdt, heeft uw stookolie al verschillende fases doorlopen. Om een goed beeld te krijgen van het traject moeten we starten bij het begin: aardolie.

De oliewinning als vertrekpunt

Zonder aardolie kan geen enkele leverancier stookolie leveren. De stookolie die in uw tank belandt is afkomstig van geraffineerde ruwe olie.

Ruwe olie wordt overal ter wereld gewonnen uit aardolievelden. Om dat zwarte goud te winnen worden aardolieputten geboord. Die putten worden beheerd door productieplatformen. De platformen kunnen zich zowel op zee als aan land bevinden.

Nadat de olie gewonnen is, wordt hij per boot of via een pijplijn naar een raffinaderij gebracht. In België komt de olie aan in Antwerpen omdat de raffinaderijen zich in de buurt van de haven bevinden.

Aardolie wordt verwerkt tot stookolie

De raffinaderijen verwerken de aardolie tot verschillende producten die we op de markt kunnen vinden: stookolie maar ook diesel, benzine, kerosine, bitumen enz. In deze fase wordt de olie verwarmd in een destillatiekolom. Hierdoor worden de lichte producten, zoals lpg en benzine, gescheiden van de zwaardere producten, zoals stookolie.

Na de raffinage verwerken de oliefabrikanten verschillende additieven en werkzame bestanddelen in de stookolie om:

  • aan de reglementaire voorschriften te voldoen;
  • de milieu-impact te beperken;
  • de eigenschappen te verbeteren.

Op dat moment is het product klaar om verkocht te worden. Deze stookolie zou - in theorie - dus al in uw tank kunnen belanden.

Stookolie naar de regionale depots

Toch heeft uw stookolie nog een weg af te leggen. Nadat hij uit de raffinaderij komt, gaat de stookolie naar de regionale distributiecentra die in handen zijn van de oliemerken. Dat kan via een pijplijn, het water, de weg of het spoor.

In de raffinaderijen wordt de stookolie gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hij aan de kwaliteitseisen van het merk voldoet. Elke olieproducent kan additieven toevoegen om de kwaliteit van zijn stookolie te verbeteren. Hij kan bijvoorbeeld werken met corrosie- en oxidatiewerende additieven, antivries enz.

Lokale leveranciers brengen de stookolie naar uw tank

De stookolieleveranciers gaan hun voorraad rechtstreeks ophalen aan een van de depots. Sommige leveranciers gaan dagelijks naar een distributiecentrum om aansluitend de stookolie aan hun klanten te leveren. Andere leveranciers hebben een eigen depot waardoor ze een voorraad kunnen aanleggen en zelfstandiger kunnen werken.

De leveranciers zorgen uiteindelijk voor uw bestelling en de levering van uw stookolie.

Lees ook:

Mazoutleveringen in heel België?

Het is raadzaam te anticiperen op uw levering huisbrandolie voor de winter zijn intrede doet

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y