Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Vijf redenen om uw mazoutketel te onderhouden

15 juli 2020
Waarom moet mijn mazoutketel jaarlijks worden onderhouden? Mazoutonline geeft u vijf goede redenen om die verplichting na te komen.
Vijf redenen om uw mazoutketel te onderhouden

Het onderhoud van uw mazoutketel draait vooral om:

  • het schoonmaken van de verschillende onderdelen van de installatie;
  • het vrijmaken van de schoorsteen;
  • het controleren en afstellen van de ketel.

Waarom is het nodig uw ketel regelmatig door een vakman te laten onderhouden?

Uw mazoutketel onderhouden, is verplicht

De eerste reden die u ertoe moet aanzetten uw mazoutketel te onderhouden? Het gaat om een wettelijke verplichting.

In België zijn eigenaars van mazoutketels verplicht hun installatie één keer per jaar te laten onderhouden. Wordt die verplichting niet nagekomen, dan kan een verzekeringsmaatschappij zich bij een ongeval veroorzaakt door de verwarmingsinstallatie tegen de eigenaar keren.

2. Het onderhouden van uw mazoutketel voorkomt pannes

Niets zo vervelend als een defecte verwarmingsketel in hartje winter. Op dat moment heeft u immers nood aan een installatie die perfect draait. Om dergelijke situaties te voorkomen, kan u uw mazoutketel maar beter regelmatig laten onderhouden.

De verwarmingsinstallateur die uw ketel onderhoudt controleert de staat van de belangrijkste onderdelen, en vervangt ze als dat nodig is. Door uw ketel nauwkeurig af te stellen, voorkomt u trouwens dat uw ketel het laat afweten. Zo bespaart u uzelf een hoop ellende!

3. Uw mazoutketel gaat langer mee


Het jaarlijks onderhoud van uw mazoutketel voorkomt niet alleen defecten. Uw installatie gaat daardoor aanzienlijk langer mee! Gezien de kostprijs van een moderne mazoutketel, is het sop duidelijk de kool waard ...

4. Energie besparen

Sommige eigenaars van mazoutketels verwaarlozen het onderhoud van hun installatie omdat dergelijke interventies te veel geld zouden kosten. Dat is echter een foute inschatting. Een jaarlijks onderhouden ketel, verbruikt immers zowat 12 % minder mazout!

Beslist u om uw ketel niet te laten onderhouden, dan loopt u aanzienlijke besparingen mis.

5. Uw veiligheid waarborgen

De laatste goede reden om uw mazoutketel degelijk te laten onderhouden, is niet de minste. Het gaat immers om uw veiligheid en die van uw gezin!

Een slecht onderhouden ketel kan uw veiligheid in het gedrang brengen. Zo kan er koolstofmonoxide (CO) vrijkomen: een geurloze en kleurloze gasverbinding die dodelijk kan zijn. Indien het afvoerkanaal niet regelmatig werd schoongemaakt, kan bovendien een mogelijk verwoestende schouwbrand ontstaan.

Sla het jaarlijks onderhoud dus niet over!

Lees ook:

Voorkom pannes tijdens de winter, onderhoud uw verwarmingsketel.

Vlaanderen, Wallonië, Brussel: ben ik verplicht mijn ketel te laten onderhouden?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y