Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs stijgt verder

24 januari 2022
Deze week is de mazoutprijs opnieuw gestegen, tot een niveau dat we sinds oktober 2018 niet meer gehaald hebben.
De mazoutprijs stijgt verder

Om u een beter inzicht te geven in de werking van de oliemarkten en om te anticiperen op het beste moment om een bestelling te plaatsen, geeft Mazoutonline u regelmatig een overzicht van de evolutie van de mazoutprijs.

Deze week is de mazoutprijs, zoals al enkele maanden het geval is, opnieuw gestegen tot 0,8369 euro/liter voor een bestelling van 2.000 liter. Die prijs ligt dus hoger dan de 0,7977 euro/liter die op 11 oktober 2018 werd aangerekend voor een bestelling van 2.000 liter, een 'record' dat al op 14 januari van dit jaar van de tabellen werd geveegd.

30 cent meer voor mazout in één jaar tijd

De huidige stijging van de mazoutprijs ligt echter in de lijn van de stijgende tendens die de mazoutprijs al bijna twee jaar volgt. Hoewel de coronacrisis er oorspronkelijk voor zorgde dat de mazoutprijs een flinke knauw kreeg, heeft de prijs de weg naar boven al enige tijd ingezet. Die stijgende trend zet zich ook vandaag nog voort.

Eind januari 2021 kostte een liter mazout slechts 0,5195 euro. Dat was echter al een flink stuk hoger dan het historische dieptepunt van 0,3108 euro/liter in april 2020. De prijs van een mazoutbestelling van 2.000 liter was in januari van vorig jaar meer dan 600 euro goedkoper dan dezelfde bestelling vandaag. Een groot verschil voor heel wat gezinnen.

De mazoutprijs zou nog verder kunnen stijgen

Om de redenen voor de gestage stijging van de mazoutprijs in de afgelopen maanden te begrijpen, dienen we de olieprijs onder de loep te nemen. Die prijs bepaalt in grote mate de mazoutprijs.

Een vat Brent-olie staat momenteel op een niveau dat we sinds het recordniveau van 2014 niet meer gezien hebben. Er zijn verschillende factoren om die gespannen situatie te verklaren:

 • een hogere vraag dan verwacht, ondanks de omikronvariant van het coronavirus;
 • een dalende productie in vele landen zoals Angola, Nigeria, Libië, Ecuador en zelfs Canada;
 • geopolitieke spanningen in bepaalde regio's, zoals de grens tussen Oekraïne en Rusland;
 • de stijgende gasprijs, waardoor meer sectoren overschakelen op mazout.

Een prijsdaling behoort momenteel enkel tot de mogelijkheden als de OPEC-landen hun productie verhogen. De organisatie loopt er echter niet warm voor om de productie flink op te schroeven. Ze houdt liever vast aan de geleidelijke verhoging die oorspronkelijk beslist werd.

De meeste analisten verwachten niet dat de situatie in de komende maanden zal verbeteren. Ze denken dat de Amerikaanse schalieolie niet voldoende zal zijn om de verlaagde productiecapaciteit van de OPEC- en OPEC+-landen te compenseren. Sommige specialisten zouden het zelfs niet vreemd vinden als de prijs van een vat Brent-olie zou stijgen tot meer dan 90 en zelfs 100 dollar

Hoewel de prijzen momenteel erg hoog zijn, is het misschien niet verstandig om nog langer te wachten met uw mazoutbestelling, vooral niet als uw tank bijna leeg is!

Lees ook:

Een stabiliserende stookolieprijs

Stookolie bestellen: wat is het beste moment?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.