Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Het coronavirus doet de prijs van uw stookoliebestelling dalen

28 februari 2020
Het coronavirus dat ons al enkele weken in de ban houdt, beïnvloedt de prijs van uw stookoliebestelling in België. We leggen uit waarom.
coronavirus doet de prijs van stookolie dalen

Op 3 januari bedroeg de prijs voor een bestelling van 2.000 liter stookolie 1.376,40 euro. Enkele weken later moet u slechts 1.203 euro neertellen, of zowat 170 euro minder dan een maand geleden. Hoe kunnen we verklaren dat de stookolieprijs in amper enkele weken zo sterk daalde?

Het coronavirus deed de prijzen voor stookoliebestellingen dalen.

Hoe dat komt, zal u misschien verbazen: het coronavirus veroorzaakte een epidemie. Het virus dook in december vorig jaar voor het eerst op in het centrum van China, in de miljoenenstad Wuhan. Geleidelijk aan breidde de ziekte uit naar andere Chinese steden. Later werden ook andere landen getroffen. Momenteel zijn 24 landen besmet met het coronavirus. De epidemie trof al 17.200 mensen en er vielen al meer dan 360 doden.

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. China nam dan ook drastische maatregelen om de verspreiding te voorkomen. Wuhan werd volledig afgesloten, de inwoners van bepaalde steden werd gevraagd binnen te blijven en bedrijven sloten de deuren. De bewegingsvrijheid van mensen werd ingeperkt. Op sommige plaatsen werd het openbaar vervoer opgeschort. Grote steden verlengden de vakantie naar aanleiding van het nieuwe maanjaar, maar zondag loopt die ten einde.

Ook in het buitenland wordt geprobeerd de verspreiding van het coronavirus te beperken. Verschillende landen sloten hun grenzen voor wie uit China komt of leggen bij aankomst een quarantaine op. Heel wat luchtvaartmaatschappijen vliegen momenteel niet langer op China.

Wat is het verband tussen uw stookoliebestelling en het coronavirus?

Hoe komt het dat die epidemie gevolgen heeft voor de prijs van stookoliebestellingen in België?

De maatregelen van China en andere landen helpen niet alleen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze vertragen ook de wereldeconomie. En een vertraging in de economische groei leidt doorgaans tot een daling in de vraag naar aardolie. Door een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod kelderen de prijzen.

China is de tweede grootste verbruiker van aardolie ter wereld en heeft dan ook een doorslaggevende invloed op het marktevenwicht. Hoe verder de epidemie zich verspreidt, hoe groter de gevolgen voor de economie, voor het aardolieverbruik en bijgevolg voor de koers van het zwarte goud en voor de prijs van stookolie. Voor een vat Brent-olie wordt vandaag minder dan 56 dollar betaald, een notering die sinds december 2018 niet meer werd opgetekend. Sinds begin dit jaar daalde die met maar liefst 12 %.

Goed om weten

In vergelijking met het gemiddelde van vorig jaar daalde de Chinese invoer van ruwe aardolie tussen 15 en 22 januari met ongeveer twee miljoen vaten per dag. Volgens specialisten zou de Chinese vraag naar ruwe aardolie in het eerste kwartaal van 2020 met 250.000 vaten per dag kunnen dalen.

De OPEC en de partnerlanden zouden normaliter in maart rond de tafel zitten voor overleg rond een eventuele verlenging van de afgesproken productiebeperking. Dat overleg wordt vervroegd om de productie te kunnen bijsturen en de olieprijzen te ondersteunen. Een dergelijke beslissing zou de onrust op de markt echter kunnen versterken, waardoor de prijs van uw stookoliebestelling verder blijft dalen.

Lees ook:

Waarom de stookolieprijs stijgt en daalt

Het verbruik en de productie het allerhoogst in 2019

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.