Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Evolutie van de stookolieprijs: een vat Brent, wat is dat?

15 juli 2019
De Brent, die als referentiepunt geldt op de oliemarkten, beïnvloedt de koersen van het zwarte goud en bijgevolg de stookolieprijs in België. We vertellen u er graag meer over.
Evolutie van de stookolieprijs op Mazoutonline

De analyses van de evolutie van de stookolieprijs verwijzen regelmatig naar de prijs van een vat Brent-olie. Deze beïnvloedt immers in hoge mate de stookolieprijs. Maar waar gaat het precies om?

Brent verwijst naar een olieveld en ook naar een type olie

"Brent" is in de eerste plaats de naam van een olieveld in de Noordzee, bij de Schotse kust. Het Brent-veld werd ontdekt in 1971 en exploitatie ervan begon vijf jaar later. Doordat het nagenoeg leeg is, zijn de dagen van het olieveld geteld.

De naam ervan is gebaseerd op de eerste letter van de belangrijkste olieplatforms in de Noordzee, namelijk:

 • Broom;
 • Rannoch;
 • Etive;
 • Ness;
 • Tarbert.

Brent verwijst zo bij uitbreiding naar vrij lichte aardolie, geproduceerd uit de verschillende olievelden in de Noordzee.

Brent, prijsindicator voor aardolie en stookolie

Vandaag wordt de Brent, ondanks de beperkte productie, beschouwd als een referentiepunt op de aandelenmarkten. De koers ervan wordt immers in een groot deel van de wereld gebruikt – voornamelijk Europa, Afrika en landen rondom de Middellandse Zee – om de schommelingen in de aardolieprijzen op de beurs te bepalen. De prijs waartegen de Brent wordt gekocht, bepaalt zo de prijs van ongeveer 60% van de in de wereld bovengehaalde olie.

Wist u dat ...

De twee andere grote referentiepunten voor de olieprijs zijn de West Texas Intermediate (WTI), die voornamelijk betrekking heeft op de Amerikaanse binnenlandse markt, en de Dubai Crude, die wordt gebruikt in de Perzische Golf, het Midden-Oosten en Azië. Omdat ze als ijkpunten fungeren, worden ze "ruwe oliebenchmarks" genoemd.

De koers van de Brent

Een vat Brent-olie wordt verhandeld op de internationale markten, van Rotterdam, op de NYMEX (New York Mercantile Exchange) in New York maar ook op de ICE (Intercontinental Exchange) in Londen. Ruwe olie wordt elke dag doorlopend verhandeld.

Er kunnen diverse redenen zijn voor de prijsverschillen tussen de drie grootste indicatoren, hoewel die doorgaans gering zijn:

 • een schommeling in de vraag in de regio's waar de olie naartoe wordt gebracht;
 • de API-klasse van de betrokken olie omdat deze de dichtheid en de kwaliteit van de ruwe olie bepaalt;
 • mogelijke geopolitieke spanningen in olieproducerende regio's.

Brent, referentiepunt voor de stookolieprijs in België

Stookolie is verwarmingsbrandstof afkomstig uit de raffinage van aardolie. Aangezien de Brent als referentiepunt fungeert voor het bepalen van de olieprijs in Europa, en dus ook in België, wordt de stookolieprijs er bij ons rechtstreeks door beïnvloed.

Lees ook:

Waarom evolueert de mazoutprijs niet precies parallel met de prijs van ruwe olie?

Stookolie van extractie tot levering: het traject van aardolie

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen