Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Waarom evolueert de mazoutprijs niet precies parallel met de prijs van ruwe olie?

28 oktober 2016
Het is u misschien al opgevallen, maar de mazoutprijs verloopt niet helemaal precies zoals de prijs van ruwe olie op de internationale markten. Wij leggen u even uit hoe dat komt.
Stookolieprijs evolutie

Al enkele weken volgt de prijs van het zwarte goud een stijgende curve, als reactie op de aankondiging van een nakende beperking van de aardolieproductie. Tussen 1 augustus en 15 oktober is een vat Brent meer dan 21 % duurder geworden. Over dezelfde periode is de mazoutprijs gestegen met "slechts" 16 %. En wanneer de prijzen voor ruwe olie dalen, wordt de mazoutprijs doorgaans maar in mindere mate goedkoper. Hoe komt dat?

De mazoutprijs is een complex verhaal

De mazoutprijs hangt van veel meer af dan van de grondstofprijs alleen. De kosten voor het raffineren – een procedé waarmee men aardolie kan omvormen tot stookolie – blijven identiek, ongeacht de prijs van de ruwe olie. Dat geldt ook voor de vervoer- en distributiekosten. Vervolgens past de Staat enkele heffingen toe op de mazoutprijs, zoals accijnzen en bijdragen. Al die bedragen worden bepaald in absolute waarde. Dat betekent dat ze niet schommelen volgens de prijs van het product dat de raffinaderij verlaat.

Na toepassing van al die componenten, is de prijs dan nog eens onderworpen aan de btw van 21%. En zo komen we uit bij de officiële mazoutprijs, die elke werkdag wordt berekend door de Federale Overheidsdienst Economie. Dat betekent uiteindelijk dat bij een bestelling mazout slechts net iets meer dan de helft van de mazoutprijs die de consument betaalt effectief afhangt van de prijs voor aardolie.

De mazoutprijs verandert niet meteen

Wanneer de prijzen voor aardolie evolueren, weerspiegelt die prijsstijging of prijsdaling zich niet meteen in mazoutprijs. De impact kan verschillende dagen of zelfs weken na een verschuiving van de aardolieprijs op zich laten wachten. Dat komt omdat er verschillende weken verlopen tussen het aanboren van de ruwe olie en de levering van stookolie in uw tank.

Om de recente evoluties van de mazoutprijs in België te volgen, raadpleeg onze grafiek.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y