Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Invloed van de OPEC op uw stookolieaankoop

12 juli 2019
Misschien weet u het niet, toch is het zo dat de OPEC een invloed uitoefent op de prijs die u betaalt voor uw stookolieaankoop. U leest hier hoe dat komt.
invloed OPEC op stookolieprijzen Mazoutonline

De aankoopprijs van stookolie volgt voornamelijk de evolutie van de olieprijzen die zelf afhangen van verschillende factoren. Waaronder de beslissingen en verklaringen van de OPEC die een belangrijke rol spelen. We leggen uit waarom.

Wat is de OPEC eigenlijk?

OPEC staat voor Organization of the Petroluem Exporting Countries, organisatie van olie-exporterende landen, opgericht in 1960. Aanvankelijk telde de organisatie slechts vijf olieproducerende landen: Saudi-Arabië, lran, Irak, Koeweit en Venezuela.

Vandaag bestaat de organisatie uit veertien landen, met, naast de vijf stichtende leden, Algerije, Angola, Congo, de Verenigde Arabische Emiraten, Ecuador, Gabon, Equatoriaal-Guinea, Libië en Nigeria die er zijn bijgekomen. Samen vertegenwoordigen deze veertien landen ongeveer 35% van de mondiale olieproductie.

Wist u dat ...

Doordat het te kampen had met problemen om zijn door de OPEC opgelegde productiequotum te halen, stapte Indonesië, lid sinds 1962, in 2009 uit de organisatie, waarna het terugkeerde in januari 2016 om dan in november van hetzelfde jaar zijn lidmaatschap stop te zetten. Qatar, dat sinds 1961 deel uitmaakt van de organisatie, heeft op zijn beurt beslist om in januari 2019 uit de OPEC te stappen.

Wat is de taak van de OPEC?

Vóór de oprichting van de OPEC werden de olieproducerende landen door de oliemaatschappijen tegen elkaar uitgespeeld om de prijzen laag te houden. Het waren deze oliebedrijven die de olieprijzen beïnvloedden en een grotere invloed te hebben op de prijs van een vat olie.

De intergouvernementele organisatie werd opgericht om de belangrijkste olieproducerende landen in staat te stellen zich los te maken van deze grote oliemaatschappijen en om zelf de olieprijzen te kunnen beïnvloeden en de prijs van een vat olie op te voeren.

De leden komen verschillende keren per jaar samen in Wenen, Oostenrijk, op het hoofdkantoor van de organisatie om er te praten over de oliemarkt alsook om bepaalde beslissingen te nemen in verband met hun productie.

Hoe beïnvloedt de OPEC nu in de praktijk uw stookolieaankoop?

Ook al vermindert haar invloed, met name vanwege de toenemende macht van andere olieproducerende landen buiten de organisatie – voornamelijk de Verenigde Staten en Rusland –, toch blijft de OPEC nog steeds een belangrijke gesprekspartner binnen de oliemarkt.

Door onderlinge afspraken over de hoeveelheid olie die wordt uitgevoerd, is de organisatie immers in staat om meer dan een derde van de mondiale olieproductie te reguleren. De OPEC kan dus zo op die manier de prijs van een vat olie beïnvloeden. Laten we een voorbeeld nemen. Door productieverlagingen op te leggen aan alle lidstaten, zoals dat het geval is sinds eind 2016, komt er minder zwart goud op de wereldmarkt, wat ervoor zorgt dat de prijzen op de oliemarkten gaan stijgen of althans op hetzelfde peil blijven. Aangezien de mazoutprijzen voornamelijk de evolutie van de olieprijzen volgen, gaan ze ook dezelfde kant op.

Wanneer de OPEC dus van plan is om de export te verlagen, of wanneer ze daadwerkelijk quota instelt, is de kans groot dat de prijs van uw stookolieaankoop gaat stijgen. Daartegenover staat dat de prijs van uw stookolieaankoop zeker zal dalen wanneer de organisatie beslist om de oliewinning op te voeren.

Lees ook:

De redenen voor de evolutie van de stookolieprijs

Waarom evolueert de mazoutprijs niet precies parallel met de prijs van ruwe olie?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y