Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stookolieprijs in België in stijgende lijn

08 februari 2022
Net als de andere energieprijzen blijft de prijs van stookolie stijgen. Deze week bereikte die zijn hoogste niveau sinds het begin van 2013.
Stookolieprijs in België in stijgende lijn

Voor verbruikers van stookolie ligt elke nieuwe week in de lijn van de vorige. De prijs van stookolie in België is sinds begin 2021 immers zo goed als de hele tijd gestegen. Deze week vormt daarop geen uitzondering, want er werd opnieuw een prijsstijging genoteerd.

1.784 euro voor 2.000 liter stookolie

Op 8 februari van dit jaar betaalde u voor een bestelling van minstens 2.000 liter stookolie 0,8922 euro/liter, ofwel 1.784,4 euro voor 2.000 liter.

Dat is veel meer dan wat u er een maand geleden voor zou hebben betaald. Een liter stookolie kostte toen 0,7858 euro, voor een bestelling van 2.000 liter zou u dus 1.571,6 euro (of 212,8 euro minder) betaald hebben.

Maar vooral in vergelijking met een jaar geleden is het verschil opvallend. Op 8 februari 2021 kostte een liter mazout 0,5338 euro. Voor 2.000 liter betaalde u toen dus 1.067,6 euro (of 716,8 euro minder).

Stookolieprijs in België op het hoogste niveau sinds 2013

Het is niet deze week dat de stookolieprijs in België is beginnen klimmen. Na de historische prijsdaling van januari tot april 2020, als gevolg van de coronacrisis, is de stookolieprijs over het algemeen in stijgende lijn gegaan.

De laatste noemenswaardige prijsdaling dateert van eind november 2021, toen de stookolieprijs daalde van 0,7878 euro/liter tot 0,6749 euro/liter. Sindsdien is de prijs voortdurend gestegen en vandaag staat hij op een niveau dat we niet meer hebben gezien sinds februari 2013.

Aardolieprijs nog steeds zeer hoog


Hoe kunnen we deze constante stijging van de stookolieprijs in België verklaren? Zoals zo vaak ligt de oorzaak bij de stijgende aardolieprijzen, zowel die van Brent als van WTI.

Die twee belangrijke oliebenchmarks hebben de afgelopen dagen een recordhoogte bereikt, wat te verklaren is door verschillende factoren. Om te beginnen voeden de geopolitieke spanningen in Oekraïne de vrees voor problemen met de productie en aanvoer van Russische olie. Daarnaast is er de stevige koudegolf die Noord-Amerika momenteel in z'n greep houdt en de productie van ruwe olie in die regio vertraagt. Dit alles wordt nog versterkt door de zwakke positie van de dollar ten opzichte van de euro.

Tot slot houdt de OPEC, geconfronteerd met dit beperkte aanbod, vast aan haar beslissing om haar productie in maart met slechts 400.000 vaten per dag te verhogen. Dit heeft de bezorgdheid van de markt over het evenwicht tussen vraag en aanbod nog versterkt.

Hoewel het altijd moeilijk is om voorspellingen te doen over de oliemarkt, valt te vrezen dat de factoren die aan de basis liggen van de stijging van de aardolieprijzen, en dus van de stookolieprijs in België, op korte termijn niet zullen verdwijnen. De prijzen zouden de komende weken dan ook nog verder kunnen stijgen.

Lees ook:

De mazoutprijs stijgt verder

Mazout is goedkoper dan andere energiebronnen

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y