Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Mazout is goedkoper dan andere energiebronnen

11 januari 2022
Mazout is inderdaad een goedkope energiebron. Als we de laatste cijfers bekijken, zien we dat die energiebron competitief blijft in België.
Mazout is goedkoper dan andere energiebronnen

Zoals u ongetwijfeld weet, kent de mazoutprijs een grillig verloop. Hoewel de prijs momenteel aan het stijgen is, blijft de stookolieprijs nochtans redelijk als we die vergelijken met de prijs van andere energiebronnen. U kunt de cijfers zelf bekijken via het Prijzenobservatorium van de vzw Énergie Commune.

Goedkope stookolie in 2021

Deze energieprijsvergelijking toont de prijsevolutie, uitgedrukt in eurocent per kWh (incl. btw). Tussen januari en september 2021 is de prijs als volgt geëvolueerd:

 • tussen 25,75 en 29,75 eurocent per kWh voor elektriciteit in Vlaanderen;
 • tussen 23,07 en 26,60 eurocent per kWh voor elektriciteit in Brussel;
 • tussen 27,20 en 30,92 eurocent per kWh voor elektriciteit in Wallonië;
 • tussen 4,35 en 6,96 eurocent per kWh voor aardgas in Vlaanderen;
 • tussen 4,75 en 7,35 eurocent per kWh voor aardgas in Brussel;
 • tussen 5,52 en 8,13 eurocent per kWh voor aardgas in Wallonië;
 • tussen 5,18 en 7,23 eurocent per kWh voor mazout Extra;
 • tussen 8,10 et 11,20 eurocent per kWh voor propaan in bulk;
 • tussen 5 en 5,21 eurocent per kWh voor pellets in bulk.

Hoewel mazout duurder is dan pellets is de prijs vergelijkbaar met die van aardgas en veel goedkoper dan elektriciteit.

De mazoutprijs stijgt sinds een jaar

Hoewel mazout goedkoop is in vergelijking met andere energiebronnen moeten we wel toegeven dat de prijs sinds meer dan een jaar aan het stijgen is. Zo betaalde u op 1 januari 2021 een bedrag van 0,4884 euro per liter voor een bestelling van 2.000 liter. Vandaag kost dezelfde bestelling u 0,7858 euro per liter.

Er is dus een groot prijsverschil tussen een mazoutbestelling van 2.000 liter in 2022 en 2021. Zo betaalt u dit jaar ongeveer 500 euro meer.

Goedkoop mazout bestellen door verschillende factoren

De mazoutprijs is verre van stabiel te noemen. Hij hangt nauw samen met de aardolieprijs waardoor hij even snel kan dalen als stijgen. Dat zagen we bijvoorbeeld in maart 2020. Op dat moment brak de coronacrisis uit en bereikte de prijs een historisch laag niveau.

De heropflakkering van de economische activiteiten in de afgelopen maanden heeft er dan weer voor gezorgd dat de vraag, en bijgevolg de prijs, gestegen zijn. Die evolutie, bepaald door de wet van vraag en aanbod, wordt nog versterkt door de problemen in bepaalde olieproducerende landen. Zo heeft de productiecapaciteit van Libië en Kazachstan onlangs een flinke knauw gekregen.

De prijsevolutie volgen en uw bestelling op het meest geschikte moment plaatsen, blijft dan ook de beste manier om goedkope mazout te bestellen. En dat kan eenvoudig: surf gewoon naar de website van Mazoutonline!

Lees ook:

Hoe vindt u de goedkoopste mazoutleverancier?

Evolutie van de stookolieprijs in 2021

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.