Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Dollar: welke invloed op de stookolieprijs?

De analisten merken regelmatig, maar daarom niet altijd automatisch, een omgekeerde correlatie tussen de prijs voor aardolie en de waarde van de Amerikaanse dollar. Hoe komt dat?
stookolieprijs

We weten dat de stookolieprijs vooral gaat stijgen en dalen volgens de prijsevolutie van de grondstof ervan, nl. de ruwe olie. Maar de prijsbepaling van de ruwe olie op de internationale markten wordt door een hele reeks factoren beïnvloed.

De vraag van de grote olie-invoerende landen en hun aankoopintenties voor de komende maanden spelen hierbij natuurlijke een cruciale rol. Dat geldt ook voor de beschikbare reserves, de geopolitieke toestand van de producerende landen en de exploitatiekosten, die schommelen volgens de plaats van de oliebronnen. Tot slot merken we sinds ongeveer anderhalf decennium een negatieve correlatie tussen de koersen van de Amerikaanse dollar en de koersen van het zwarte goud.

De stookolieprijs volgt de prijs van de ruwe olie, die op zijn beurt wordt beïnvloed door de dollar

Om beter te begrijpen hoe de Amerikaanse dollar een invloed heeft op de prijsvorming van ruwe olie - en dus ook op die van stookolie - is een beetje achtergronduitleg handig.

De onderhandelingen en de transacties in verband met de aankoop van ruw olie aan de producerende landen gebeuren in dollar. De dollar is de referentiemunt op deze internationale markt. Wanneer het groene biljet zwak is, kopen de beleggers die andere munten gebruiken (de euro of de yuan bijvoorbeeld) olie tegen een goedkopere prijs. Omgekeerd hebben de producerende landen dan te maken met een daling van hun koopkracht. Om die daling van hun inkomsten te counteren, kunnen de olieproducenten reageren. Vaak zien we dan dat ze de olieproductie aan banden leggen; die minder grote productie doet de olieprijzen weer stijgen. Later zal dan ook de officiële stookolieprijs die curve volgen.

Complexe relaties tussen dollar, aardolie en stookolie

Algemeen gezien kunnen we stellen dat een zwakke dollar de olieprijzen doet stijgen. En ook omgekeerd. Wanneer de dollar sterker is dan de euro, weegt dat doorgaans op de prijsvorming van de Brent uit de Noordzee, de referentie voor de prijsbepaling van stookolie in Europa en dus ook in België.

Toch moeten we erop wijzen dat de relatie tussen de sterkte van de dollar en de prijs voor ruwe olie geen systematisch gegeven is. De relaties tussen beide elementen zijn complex en zelfs analisten hebben er niet altijd een uitleg voor. In die context is het altijd lastig om de schommelingen van de wisselkoers euro/dollar te voorspellen, wat trouwens ook geldt voor de evolutie van de aardolie- en de stookolieprijs.

Om stookolie te bestellen op het juiste moment en tegen de beste prijs, is het raadzaam de prijsevolutie regelmatig op te volgen en de aanbiedingen te vergelijken van de stookolieleveranciers die actief zijn op Mazoutonline.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y