Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe wordt de officiële stookolieprijs bepaald?

09 maart 2023
De officiële stookolieprijs wordt dagelijks vastgelegd. Kom hier te weten welke factoren in aanmerking worden genomen in de prijsbepaling.
Hoe wordt de officiële stookolieprijs bepaald?

Het is u waarschijnlijk wel opgevallen dat de stookolieprijs haast dagelijks evolueert. Weet u echter welke criteria de FOD gebruikt om de prijs vast te leggen? Vandaag leggen we het systeem duidelijk uit en vertellen we u waarom het jaren geleden door de overheid is ingevoerd.

Waarom een officiële stookolieprijs vastleggen?

Laten we, voordat we tot de kern van de zaak komen, eerst teruggaan naar het begin van de jaren zeventig, zodat u het nut van deze officiële prijs begrijpt. In die tijd moest elke prijswijziging voor stookolie worden aangevraagd. Die aanvraag gebeurde via een brief aan de overheid. Een procedure die best wel wat tijd in beslag nam.

In 1974 werd de wereld getroffen door een oliecrisis die de prijs van het zwarte goud en dus van stookolie sterk deed stijgen. Dat betekende dat de geldende tarieven niet langer marktconform waren en dat, aangezien de stookolieleveranciers niet met verlies mochten verkopen, de stookoliebevoorrading voor het land en de gezinnen in gevaar kwam. In die periode werden door de Belgische regering en de Belgische Petroleumfederatie een dagelijks prijszettingsmechanisme ingesteld. Dat mechanisme bepaalde de voorwaarden om de maximale stookolieprijs vast te leggen.

Het systeem garandeert een zekere prijsstabiliteit en een snelle aanpassing aan schommelingen in de markt. Zo is de bevoorrading van het land te allen tijde gewaarborgd.

Welke criteria bepalen de officiële stookolieprijs?

Bij de vaststelling van het maximumtarief voor stookolie worden verschillende criteria in rekening genomen:

  • de prijs van een vat olie: olie is de grondstof voor de vervaardiging van stookolie. Het is dus normaal dat de prijs van stookolie afhangt van de prijs van het zwarte goud, die zelf dagelijks verandert in functie van vraag en aanbod op de wereldmarkt;
  • de maximale brutodistributiemarge: dit is het maximumbedrag dat de stookolieleveranciers kunnen verdienen op de distributie van één liter stookolie. Hierdoor worden alle kosten van de leveranciers gedekt en kunnen ze een inkomen verdienen;
  • de bijdragen op stookolie: de staat heft verschillende bijdragen op de officiële stookolieprijs. Deze omvatten de bijdrage aan het Sociaal Verwarmingsfonds (dat gezinnen met een laag inkomen in staat stelt hun woning te verwarmen) en de Apetra-bijdrage (die de bevoorradingszekerheid en minimale olievoorraden in België moet garanderen);
  • de accijnzen en de energiebijdragen;
  • de btw op de mazoutprijs.

Al die elementen samen zorgen voor de officiële stookolieprijs.

Stookolie tegen de laagste prijs in uw regio

De officiële stookolieprijs is echter slechts een maximale verkoopprijs. De leveranciers kunnen hun product dus tegen een lagere prijs aanbieden. Met onze prijsvergelijkingstool, die steeds beschikbaar is op Mazoutonline, vindt u de leverancier met de beste prijs in uw regio.

Als u voor uw bestelling kiest voor een van de partners van Mazoutonline, profiteert u bovendien van een hele reeks aanvullende diensten. Van betalingsplannen tot de mogelijkheid om te kiezen voor automatische leveringen, alles wordt gedaan om u een kwaliteitsservice te garanderen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw leverancier. Hij neemt de tijd om al uw vragen te beantwoorden.

Lees ook

Welke minimumhoeveelheid voor mijn stookolielevering?

Hoe werkt stookolieverwarming?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y