Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Welke invloed heeft de aardolieprijs op de mazoutprijs?

10 augustus 2020
De aardolieprijs heeft een directe invloed op de mazoutprijs. We leggen u uit hoe dat komt.
Welke invloed heeft de aardolieprijs op de mazoutprijs

De mazout die u als brandstof voor uw verwarmingsketel gebruikt, wordt in raffinaderijen op basis van aardolie geproduceerd. Aardolie is het belangrijkste bestanddeel van mazout waardoor de prijs van dit zwarte goud een invloed heeft op de uiteindelijke prijs van de mazout die u koopt.

De prijs van een vat Brent-olie is cruciaal

Net zoals in de rest van Europa bepaalt ook in ons land de prijs van een vat Brent-olie de uiteindelijke mazoutprijs. Brent is in feite een ruwe-oliebenchmark voor de prijs van stookolie in onze regio.

Goed om te weten

Er worden op de wereldbeurzen nog twee andere ruwe-oliebenchmarks gehanteerd: de West Texas Intermediate, voor de Amerikaanse markt, en de Dubaï Light, voor verrichtingen op het Aziatische continent.

Als de aardolieprijs stijgt, zal de mazoutprijs in de meeste gevallen dezelfde evolutie volgen. Daalt de koers van een vat Brent, dan zet ook de mazoutprijs de weg naar beneden in.

De prijs voor een vat Brent hangt van meerdere factoren af, met name:

 • de vraag en het aanbod aan aardolie;
 • de verhouding tussen munten;
 • de eventuele geopolitieke conflicten in de gebieden waar aardolie geproduceerd wordt of conflicten tussen de belangrijkste olieverbruikende en -producerende landen.

De aardolieprijs heeft niet meteen een invloed op de mazoutprijs

De aardolieprijs heeft echter niet onmiddellijk een invloed op de mazoutprijs. Meestal duurt het enkele dagen, soms zelfs enkele weken, om de weerslag van de koers van het zwarte goud op de mazoutprijs te zien. Na de oliewinning kan het soms enkele weken duren voordat de mazout bij uw leverancier terechtkomt.

Tip

Controleer regelmatig de evolutie van de aardolieprijs om uw mazout zo goedkoop mogelijk te bestellen. Er bestaan meerdere websites die u een duidelijk beeld van het verloop geven. Zo kunt u min of meer anticiperen op de toekomstige evolutie van de mazoutprijs en zelf beoordelen of het moment geschikt is om uw bestelling te plaatsen.

Andere factoren die de mazoutprijs beïnvloeden

Houd er wel rekening mee dat de mazoutprijs de evolutie van de stookolieprijs niet op de voet volgt. Naast de grondstof zijn er ook nog andere elementen die de prijs mee bepalen:

 • de kosten van de raffinage;
 • de marge die de verdelers nemen om logistieke, transport- en marketingkosten te dekken;
 • belastingen, accijnzen en bijdragen die door de staat geheven worden.

Van de totale prijs van uw mazoutlevering wordt slechts iets meer dan de helft rechtstreeks bepaald door de aardolieprijs.

Lees ook:

Waarom hebben de beslissingen van de OPEC een invloed op de stookolieprijs?

Stookolie, gasolie, mazout, huisbrandolie: wat is het verschil?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.