Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Fors stijgende stookolieprijs per liter

28 februari 2022
De stijgende aardolieprijs, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, heeft de stookolieprijs naar ongekende hoogten geduwd. We leggen het u uit.
Fors stijgende stookolieprijs per liter

Helaas voor de consument valt er deze week nog niets te vieren als we kijken naar de ontwikkeling van de stookolieprijs. Terwijl we een week geleden nog een lichte prijsdaling mochten noteren, heeft de Russische invasie in Oekraïne de kaarten volledig door elkaar geschud. De prijzen zijn ondertussen weer aan het stijgen.

De prijs van een liter stookolie nadert één euro per liter

De prijs van een liter stookolie voor een bestelling van 2000 liter bedraagt deze week 0,9552 euro, een stijging van acht cent ten opzichte van vorige week.

Vandaag betaalt u voor uw bestelling een bedrag van 1.910,4 euro. Dat is maar liefst 153,20 euro meer dan vorige week, toen u 1.757,2 euro moest neertellen. Dat verschil is nog groter als we de huidige situatie vergelijken met de prijzen van een maand geleden (1636,2 euro, +274,2 euro) of, nog erger, een jaar geleden (1169 euro, +741,4 euro).

De aanzienlijke prijsstijging van deze week brengt de stookolieprijs op een historisch hoogtepunt. De huidige prijs ligt dus hoger dan de pieken uit 2008 (0,9540 euro/liter) en 2012 (0,9456 euro/liter).

Een combinatie van ongunstige factoren

Het feit dat de prijzen geleidelijk blijven stijgen, en dat al een jaar lang, is grotendeels te wijten aan het verstoorde evenwicht tussen vraag en aanbod dat een sterke invloed heeft op de aardolieprijs. Het prijsniveau van het zwarte goud bepaalt namelijk in hoofdzaak de prijs per liter stookolie.

Sinds de scherpe daling van de prijzen in het eerste kwartaal van 2020, als gevolg van de coronacrisis, zijn de prijzen echter bijna alleen maar gestegen. Dat is te wijten aan een voortdurend stijgende vraag en een aanbod dat amper kan volgen. De OPEC heeft inderdaad grote moeite om de beloofde quota te halen.

Deze moeilijke situatie wordt nog erger gemaakt door de crisis tussen Rusland en Oekraïne. De spanningen waren vorige week al hoog, en de markten voelden de druk. De Russische invasie in Oekraïne zorgde als het ware voor een aardverschuiving die de olieprijs tot boven 100 dollar deed stijgen. Dat leidt onvermijdelijk tot hogere prijzen voor aardolieproducten, zoals stookolie.

Stijgt de prijs per liter stookolie binnenkort nog verder?

Alle consumenten vragen zich af hoe lang deze zeer gespannen situatie op de markt nog zal aanhouden. De huidige signalen zijn niet bepaald positief.

Het is inderdaad zeer moeilijk te weten hoe lang het conflict in Oekraïne zal duren. Zelfs als de invasie binnenkort voorbij zou zijn, zullen de gevolgen nog enige tijd zichtbaar blijven. De druk op de prijzen zal daarom in de komende weken nog erg hoog zijn.

De enige manier om die situatie tegen te gaan, is door Iraanse olie weer op de markten toe te laten. Een nucleair akkoord met Iran ligt bovendien binnen handbereik. Dat zou de weg vrijmaken om het embargo op het zwarte goud uit dit land op te heffen. Door het aanbod op die manier te vergroten, kan er wellicht een beter evenwicht tussen vraag en aanbod op wereldniveau worden bereikt en kunnen de prijzen dalen.

Lees ook:

Lichtjes stijgende mazoutprijs in België

Stookolie bestellen: wat is het beste moment?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y