Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De OPEC voorspelt een piek in de olievraag in 2040

14 oktober 2020
De OPEC publiceerde onlangs haar jaarrapport met de voorspellingen over de wereldwijde olievraag. De organisatie gaat ervan uit dat die vraag in 2040 een hoogtepunt zal bereiken.
De OPEC voorspelt een piek in de olievraag in 2040

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) publiceerde op 8 oktober 2020 een rapport dat dieper ingaat op de evolutie van de aardolievraag in de komende jaren. De organisatie gaat al jaar en dag uit van een stijging van de wereldwijde oliebehoeften maar geeft in het rapport voor het eerst een mogelijke datum waarop die vraag een hoogtepunt zou moeten bereiken.

Naar een piek van de oliebehoeften

De coronacrisis heeft onze economie flink door elkaar geschud. De oliesector heeft de dans niet kunnen ontspringen en werd zwaar door de crisis getroffen. In de komende jaren zal de economische groei dan ook sterk vertraagd worden. Men schat dat de groei in de OESO-landen tot het jaar 2025 rond 0,7% zal schommelen. Voor de uitbraak van het coronavirus bedroeg die groei nog 2,1%.

Volgens de OPEC zullen de oliebehoeften een piek bereiken van iets minder dan 110 miljoen vaten per dag in 2040. Hoewel het zwarte goud tot 2045 waarschijnlijk de belangrijkste energiebron zal blijven, met een hap van 27,5% uit de energiemix, verwacht de OPEC dat de olievraag in de OESO-landen met 13 miljoen vaten per dag zal dalen, in vergelijking met 2019. In Europa zal die daling ongeveer 4,4 miljoen vaten bedragen. Voor de niet-OESO-landen verwacht de OPEC echter een stijging van 22,2 miljoen vaten per dag. India (+ 6,3 miljoen vaten per dag) en China (+ 4 miljoen vaten per dag) zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de stijging.

Grote verschillen tussen de landen

Voordat de piek in 2040 mogelijk bereikt wordt, dienen de activiteiten na de COVID-tijd eerst uit het dal te kruipen. Het olieverbruik, dat vandaag met bijna tien miljoen vaten per dag gedaald is in vergelijking met vorig jaar, zou in 2022 terug op het niveau van 2019 moeten zijn. Vervolgens zou het verbruik wereldwijd verder moeten toenemen met tien miljoen vaten per dag tot in 2040, voordat de daling geleidelijk wordt ingezet. De OPEC erkent dat de gezondheidscrisis, op lange termijn, een impact op onze levensgewoontes en consumptiemethodes zal hebben. Telewerken en de ontwikkeling van elektrische auto's zullen in een stroomversnelling geraken.

Er zijn echter wel opmerkelijke verschillen tussen de OESO-landen en de andere landen in de wereld. De oliebehoeften in de OESO-landen zouden al vanaf 2022 een plateau moeten bereiken, voordat ze vanaf 2025 zullen afnemen. De wereldwijde olievraag zal waarschijnlijk gecompenseerd worden door de behoeften van de ontwikkelingslanden die in de komende jaren een economische en demografische groei zullen kennen.

Groeiende sectoren

Tot slot zijn er enkele sectoren waarin de wereldwijde olievraag zal toenemen. Het betreft de sector van de petrochemie (+3,7 miljoen vaten per dag in 2045), de luchtvaart (+2,8 miljoen vaten per dag) en het baantransport (+2,6 miljoen vaten per dag). De sector van het baantransport is verantwoordelijk voor ongeveer 43% van de totale olievraag en zou daarmee de grootste verbruiker moeten blijven.

Lees ook:

Goedkope mazout: de impact van COVID-19

Het verbruik en de productie van olie het allerhoogst in 2019

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y