Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Goedkope mazout: de impact van COVID-19

19 augustus 2020
De coronacrisis heeft de oliemarkt helemaal op zijn kop gezet. Verschillende weken lang hebben consumenten hun mazout bijzonder goedkoop kunnen bestellen.
Goedkope mazout

De coronacrisis heeft onze levensstijl, ons consumptiegedrag en onze dagelijkse gewoontes overhoop gegooid. De crisis heeft eveneens een grote invloed op de wereldeconomie gehad. De oliesector heeft de dans niet kunnen ontspringen. Het belangrijkste gevolg hiervan was dat de mazoutprijs wekenlang bijzonder goedkoop was. In dit artikel geven we u een overzicht van de effecten van de coronapandemie op het verloop van de aardolieprijzen en de mazoutprijs.

Goedkope mazout vanaf januari

Begin januari merkten we voor het eerst de gevolgen van het coronavirus op de koers van het zwarte goud. De eerste dagen van het jaar bedroeg de prijs van een vat Brent nog meer dan 70 dollar maar vanaf 9 januari werd de weg naar beneden ingezet. Tot 11 februari zat de daling in een stroomversnelling. Op die dag was de prijs van een vat al gezakt naar 55 dollar.

In die periode werden meerdere steden in China, het land waar de eerste gevallen van COVID-19 aan het einde van 2019 vastgesteld werden, in lockdown geplaatst. Het openbare leven in Wuhan, Peking en Shanghai viel stil. Het lucht-, spoor-, weg- en watervervoer werden onderbroken, de openbare ruimtes, scholen en bepaalde bedrijven sloten de deuren, de festiviteiten voor het Chinees nieuwjaar werden geannuleerd en de economie sputterde.

De vraag naar olieproducten, die voor de industrie en transport op grote schaal gebruikt worden, daalde sterk. Het aanbod was bijgevolg een stuk groter dan de vraag. Het resultaat: de prijzen daalden tot een historisch laag niveau. De mazoutprijzen in België volgden dezelfde trend. Alleen al in de maand januari daalde de mazoutprijs met ongeveer 10 cent per liter.

Eind april wordt het dieptepunt bereikt

Eind februari begint het coronavirus ook in Europa lelijk huis te houden. Vooral Italië wordt zwaar getroffen en het land gaat op 10 maart op slot. Acht dagen later wordt ook in België de lockdown afgekondigd. Een groot deel van de wereldeconomie is getroffen. Na een lichte opflakkering halverwege februari blijft de aardolieprijs verder dalen. Die trend zet zich tot eind april voort. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kost dan nog maar een schamele zestien dollar.

Vanaf februari kunnen consumenten dan ook van goedkopere mazout profiteren. Op 29 april bereikt de mazoutprijs het laagste punt in jaren. Op die dag kost een liter mazout nog maar 0,3108 euro. Voor een mazoutbestelling van 2000 liter moet u 'slechts' 620 euro neertellen.

Profiteer vandaag nog van goedkope mazout

Om die drastische val van de prijs van het zwarte goud een halt toe te roepen, sloten verschillende grote olieproducerende landen midden april een ongezien akkoord om hun productie te beperken. Ze hopen op die manier het aardolieaanbod op de markt te verminderen, zodat de prijzen terug gaan stijgen. Het aanbod kan echter niet voldoende teruggeschroefd worden om de dalende vraag volledig te compenseren. De beslissing helpt echter wel om de koers van het zwarte goud terug aan te zwengelen. Bovendien beginnen verschillende landen ter wereld voorzichtig uit de lockdown te stappen waardoor de aardolieprijzen de weg naar boven geleidelijk weer inzetten. De mazoutprijzen volgen dezelfde trend.

Aan het einde van deze maand augustus bedraagt de prijs voor een vat Brent 45 dollar. Toch kan de consument vandaag nog steeds profiteren van een mazoutprijs die een stuk lager is dan de afgelopen jaren.

Lees ook:

De energieprijs maakt een stookoliebestelling interessant

Waarom is mazout goedkoper bij bepaalde leveranciers?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y