Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De energieprijs maakt een stookoliebestelling interessant

29 juli 2020
Tijdens het jaar dat net achter ons ligt, heeft stookolie zich opgeworpen als een aantrekkelijke verwarmingsbron. De prijs voor een stookoliebestelling is zelfs gedaald.
De energieprijs maakt een stookoliebestelling interessant

Er zijn heel wat factoren die de regelmatige veranderingen in de energieprijzen bepalen. In België verzamelt het Prijzenobservatorium elke maand de prijs van de belangrijkste verwarmingsbronnen voor de gezinnen: elektriciteit, aardgas, stookolie, houtsnippers, houtblokken en pellets. Als we ons op de resultaten van die analyses baseren, stellen we vast dat het dit jaar erg interessant is geweest om een stookoliebestelling te plaatsen.

Een daling van bijna 30% voor een stookoliebestelling

Volgens de laatste cijfers van het Prijzenobservatorium is stookolie de energiebron die de laagste gemiddelde jaarlijkse groei heeft gekend tussen mei 2019 en mei 2020. De stookolieprijs daalde gemiddeld bijna 30 % over een jaar, terwijl aardgas 24 % en elektriciteit 3,60 % zakten.

De prijs van houtbrandstoffen is wel lichtjes gestegen. Voor die energiebronnen noteren we een gemiddelde jaarlijkse groei van:

  • + 3,50 % voor pellets in bulk;
  • + 3,85 % voor pellets in zakken;
  • + 1,30 % voor houtblokken;
  • + 0,65 % voor houtsnippers.

Een uitzonderlijke situatie

Ter vergelijking, voor de afgelopen vijf jaar noteerden we de volgende gemiddelde jaarlijkse groei:

  • + 5,61 % voor stookolie;
  • + 4,14 % voor houtsnippers;
  • + 4,09 %voor elektriciteit;
  • + 3,33 % voor houtblokken;
  • + 1,05 % voor pellets;
  • - 2,26 % voor aardgas.

Stookolie bijna even duur als houtsnippers

De prijsdaling tijdens het afgelopen jaar merken we vooral vanaf de maand januari 2020. Vanaf die maand is de stookolieprijs drastisch gedaald vanwege de instorting van de aardolieprijzen. De coronacrisis, de lockdownmaatregelen en de wereldwijd sterke daling in de aardolievraag zijn hier de belangrijkste oorzaken van.

Op 1 december 2019 bedroeg de kost voor mazout nog 6,40 eurocent per geproduceerd kilowattuur. In januari was dat nog maar 5,19 eurocent en op 1 april nog slechts 3,54 eurocent. Nog nooit lag de kost voor mazout zo dicht bij die van houtsnippers (3,12 eurocent), de energiebron die al tien jaar de goedkoopste energiebron op de markt is.

Lees ook:

Drie goede redenen om deze zomer stookolie te bestellen

De voorspellingen van de mazoutprijs voor de komende weken

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y