Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De voorspellingen van de mazoutprijs voor de komende weken

02 juni 2020
Hoe zal de mazoutprijs deze zomer evolueren? In dit artikel vertelt Mazoutonline u hoe de mazoutprijzen in de komende weken mogelijk zullen evolueren.
De voorspellingen van de mazoutprijs

Het is altijd zeer moeilijk om voorspellingen over de mazoutprijs te maken. De evolutie hangt hoofdzakelijk af van de aardolieprijzen die zelf afhangen van verschillende, relatief onvoorspelbare factoren. Wie had bijvoorbeeld kunnen voorspellen dat de mazoutprijs tijdens de eerste maanden van dit jaar als een kaartenhuisje in elkaar zou storten?

Het is dus niet eenvoudig om te bepalen hoe de stookolieprijs tijdens de volgende weken zal evolueren. Het is echter wel mogelijk om een voorspelling over de mazoutprijs te maken, op basis van de elementen die we vandaag kennen en hun mogelijke evolutie tijdens de komende weken. Op die manier kunnen we bepaalde tendensen in kaart brengen.

Een stijgende mazoutprijs

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar is de mazoutprijs gevoelig gezakt. Op 1 januari 2020 betaalde u nog 0,6987 euro per liter voor elke stookoliebestelling van minstens 2000 liter. Op 30 april was die prijs maar liefst gezakt tot 0,3113 euro per liter.

Tijdens de maand mei is de stookolieprijs weer gestabiliseerd. Geleidelijk maar zeker heeft de prijs de weg naar boven terug ingezet… Op 28 mei overschreed de prijs opnieuw de grens van 40 eurocent per liter.

De aardolieprijzen zijn een doorslaggevende factor

Om een waarheidsgetrouwe voorspelling over de mazoutprijzen te kunnen maken, moet er naar de aardolieprijzen gekeken worden. Die prijzen beïnvloeden immers voor een groot deel de mazoutprijzen. Sinds het begin van de maand mei is de prijs van een van Brent-olie uit de Noordzee alleen maar gestegen. Eind april bedroeg de prijs nog 16 dollar, terwijl dat vandaag al 39 dollar is.

De versoepeling van de lockdownmaatregelen en de geleidelijke hervatting van de economische activiteiten in de wereld, en bijgevolg de verhoogde vraag naar aardolie, zouden ervoor moeten zorgen dat de aardolieprijzen verder uit het dal kruipen.

Bovendien lijkt de verminderde aardolieproductie door de OPEC en haar bondgenoten haar vruchten af te werpen. De 23 landen die de samenwerkingsovereenkomst ondertekenden, hebben besloten om de productie twee maanden lang, van 1 mei tot 30 juni 2020, met 9,7 miljoen vaten per dag te verminderen. Dat historische akkoord werd afgesloten om de drastische val van de aardolieprijzen een halt toe te roepen.

Op 9 en 10 juni houden de leden van de OPEC een videoconferentie om de impact van hun productiedaling te bespreken. Verder zullen ze het ook hebben over een mogelijke verlenging van de productiedaling. Een mogelijk akkoord zou ervoor moeten zorgen dat de aardolieprijzen – en dus ook de prijs van uw mazoutlevering – in de komende weken nog verder zouden moeten stijgen.

Lees ook:

De huisbrandolieprijs stabiliseert

Goedkoop mazout kopen? Snel zijn is de boodschap!

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y