Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De huisbrandolieprijs stabiliseert

18 mei 2020
Na een spectaculaire daling tijdens de eerste vier maanden van dit jaar lijkt de huisbrandolieprijs momenteel stabiel te blijven. Maar hoe komt dat precies?
De huisbrandolieprijs stabiliseert

De huisbrandolieprijs is de afgelopen maanden tot een historisch laag punt gezakt. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft de aardolieprijs, en dus ook de prijs van huisbrandolie, drastisch doen dalen.

Tussen begin januari en eind april zakte de prijs voor een stookoliebestelling van 2000 liter met meer dan de helft. Terwijl u op 1 januari nog 1397,40 euro voor een bestelling van 2000 liter neertelde, was dat op 30 april nog maar 622,60 euro.

De huisbrandolieprijs is lichtjes gestegen

In het begin van de maand is de huisbrandolieprijs - lichtjes - uit het dal gekropen. Sinds een tiental dagen blijft de prijs hangen rond 35 eurocent per liter. Vandaag is de mazoutprijs in België vastgelegd op 0,3563 euro per liter als u minstens 2000 liter bestelt. Bestelt u een kleinere hoeveelheid, dan betaalt u maximaal 0,3862 euro per liter.

De huisbrandolieprijs heeft de weg naar boven dan wel weer ingezet, toch blijft hij nog zeer aantrekkelijk. Deze maandag betaalt u voor uw mazoutlevering van 2000 liter maar liefst 760,60 euro minder dan op dezelfde datum vorig jaar. Het is dan ook nog steeds een uitstekend moment om uw stookolietank te vullen.

De heropstart van de economie krikt de huisbrandolieprijzen op

De huisbrandolieprijzen stijgen terug omdat de aardolieprijzen de weg naar boven weer hebben ingezet. Terwijl een vat Brent-olie uit de Noordzee op 21 april 15,98 dollar kostte, schommelt de prijs vandaag rond 33 dollar. En voor de derde opeenvolgende week sloot de aardolieprijs de week op zijn hoogste punt af.

We zijn nog ver verwijderd van de 65 dollar per vat van het begin van dit jaar maar het signaal van de markten lijkt positief. In verschillende landen, zowel binnen als buiten Europa, worden de eerste stappen uit de lockdown gezet. Beetje bij beetje hernemen de economische activiteiten en beginnen mensen zich weer meer te verplaatsen. De vraag naar huisbrandolie of andere brandstoffen neemt dan ook geleidelijk toe.

Zo steeg de industriële productie in China voor de eerste keer sinds het begin van dit jaar met 3,9% tijdens de maand april. Experten hadden echter een lagere stijging verwacht. Het dagelijkse aardolieverbruik in het land dat als eerste door het COVID-19-virus getroffen werd, nam eveneens toe.

Die ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het Internationaal Energieagentschap (IEA), in zijn laatste jaarverslag, iets minder pessimistisch is dan afgelopen maand wat betreft de dalende aardolievraag voor dit jaar. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) verwacht eveneens dat de markt zich in de komende maanden zal herstellen.

Lees ook:

De impact van de coronacrisis op uw stookolielevering

Wat betekent de beslissing van de olieproducenten voor de prijs van uw mazoutbestelling?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.