Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een stabiliserende mazoutprijs

08 november 2021
Na een voortdurende prijsstijging gedurende de afgelopen weken lijkt de mazoutprijs zich eindelijk te stabiliseren. We vertellen u in dit artikel hoeveel het u deze week kost om uw tank te laten vullen.
Stabiliserende mazoutprijs

Afgelopen maandag 8 november diende u € 0,7642 per liter mazout te betalen voor een bestelling van minimaal 2000 liter in België. Bestelde u minder dan 2000 liter, dan betaalde u € 0,7947 per liter.

Een mazoutbestelling van 2000 liter kost deze week € 1528,4, terwijl u voor een bestelling van 1000 liter in totaal € 794,7 moet neertellen.

De officiële mazoutprijs lijkt zich dan ook een klein beetje te stabiliseren nadat hij de afgelopen weken enkel maar duurder werd. Voor een bestelling van 2000 liter diende u de volgende bedragen uit te geven:

  • 21 augustus: € 1218,4;
  • 17 september: € 1361,6;
  • 7 oktober: € 1545,6.

Zoals u kunt zien, is de mazoutprijs sinds het einde van de maand augustus alleen maar gestegen om op 19 oktober uit te komen op een prijs van € 0,7950 per liter. Die dag betaalde u € 1590 voor een bestelling van 2000 liter. Het was al drie jaar geleden dat de mazoutprijs nog zo hoog stond!

De mazoutprijs is een stuk hoger dan afgelopen jaar

2020 was een recordjaar op het vlak van de mazoutprijzen.

Zo betaalde u een jaar geleden slechts € 831,60 voor een bestelling van 2000 liter, maar liefst bijna € 700 minder dan vandaag.

We mogen wel niet uit het oog verliezen dat de gezondheidscrisis in 2020 de prijzen tot een ongekend laag niveau deed zakken. Op 29 april 2020 betaalde u voor een mazoutbestelling in België slechts € 621,60!

De opflakkering van de mazoutprijs

De recente opflakkering van de mazoutprijs is een direct gevolg van de hervatting van de economische activiteiten. Heel wat bedrijven die vanwege de coronacrisis op een laag pitje draaiden, hebben hun activiteiten ondertussen volledig hervat. Die tendens heeft geleid tot een plotse en enorme vraag naar aardolieproducten.

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) kan de prijs van die producten beïnvloeden door haar productie aan te passen. De organisatie heeft onlangs echter besloten om het productieniveau van 400.000 vaten per dag aan te houden. Ondanks het feit dat de Verenigde Staten aandrongen op een productieverhoging om de prijzen te laten zakken, zal de beslissing van de OPEC de prijzen in de nabije toekomst dus niet laten dalen.

Mazout tegen de laagste prijs

In die context en rekening houdend met de voortdurende schommelingen van de aardolieprijs is het nooit evident om het beste moment voor een mazoutbestelling te bepalen. U mag wel niet vergeten dat de officiële prijs op de verschillende platformen zelden de prijs is die door de mazoutleveranciers wordt gehanteerd. De officiële mazoutprijs is namelijk de maximumprijs die door de Belgische overheid wordt opgelegd. Energieleveranciers mogen die prijs niet overschrijden maar ze mogen wel een lagere prijs aanbieden om meer klanten te lokken.

Op Mazoutonline kunt u heel eenvoudig de verschillende prijzen van de leveranciers in uw regio vergelijken en zo de goedkoopste keuze maken.

Lees ook:

Hoe kunnen we de spectaculaire stijging van de stookolieprijzen verklaren?

Bestel uw stookolie in uw buurt

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y