Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe kunnen we de spectaculaire stijging van de stookolieprijzen verklaren?

27 oktober 2021
Het is al vele jaren geleden dat de prijs van een stookoliebestelling nog zo hoog was. Hoe komt dat? Zal die trend zich voortzetten? We vertellen er u hier meer over.
Spectaculaire stijging van de stookolieprijzen

De prijs van een stookoliebestelling is sinds eind augustus continu gestegen.

Hoe is de prijs van een stookoliebestelling de afgelopen weken geëvolueerd?

Op 23 augustus was de prijs van een stookoliebestelling vastgelegd op 1218,40 euro (0,6092 euro per liter). Op 1 september was dat bedrag gestegen tot 1304,60 euro (0,6523 euro per liter). Een maand later tikten we af op 1442,40 euro (0,7212 euro per liter). En op 19 oktober bereikte de prijs een recordhoogte van 1590 euro (0,7950 euro per liter).

De afgelopen acht weken is het bedrag van een stookoliebestelling met meer dan 30 % gestegen! Het is al meer dan drie jaar geleden, sinds 11 oktober 2018, dat de stookolieprijs in België nog zo hoog was.

Waarom stijgt de prijs van een stookoliebestelling zo sterk?

Hoe kunnen we de stijging van de stookolieprijzen verklaren? De belangrijkste reden is de stijgende wereldwijde vraag naar aardolie.

De stookolieprijs wordt hier sterk door beïnvloed omdat stookolie gemaakt wordt van geraffineerde aardolie. De afgelopen weken is de vraag naar aardolie enorm gestegen nadat ze maanden in het slop zat vanwege de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Het aanbod is tijdens de gezondheidscrisis dan weer flink teruggeschroefd om de olieprijzen niet volledig weg te laten zakken. Zo beslisten de OPEC+-landen om hun olieproductie te verminderen. Hoewel die beperking al wat versoepeld is, blijft ze vandaag nog steeds van kracht. Het gevolg is een prijsstijging van het zwarte goud. Halverwege oktober kostte een vat Brent-olie uit de Noordzee maar liefst 85 dollar, het hoogste niveau sinds zeven jaar. De prijs van een stookoliebestelling volgt die tendens op de voet.

Tegelijkertijd kennen de prijzen van andere energiebronnen, zoals steenkool en aardgas, ook een spectaculaire stijging. Consumenten hebben dan ook de neiging om voor een andere energiebron, waaronder olie, te kiezen. Hierdoor neemt de vraag alleen maar toe.

Tot slot leidt het economische herstel tot een hogere inflatie voor heel wat dagelijkse producten. Stookolie is er een van.

Zal de prijs van een stookoliebestelling blijven stijgen?

Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe de stookolieprijzen gaan evolueren. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt echter dat de wereldwijde vraag naar olie in 2022 alleen maar zal toenemen, en dat terwijl het aanbod niet aan dezelfde snelheid zal stijgen.


De prijs van een stookoliebestelling kan gedrukt worden als de OPEC+ haar productie verhoogt om het beschikbare aanbod te vergroten en als de winter niet te koud wordt om de vraag te laten dalen.

Lees ook:

3 tips om dit seizoen minder mazout te bestellen

Het verloop van de prijs van een mazoutbestelling sinds drie jaar

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y