Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

1 jaar geleden stond de stookolieprijs op een zeer laag peil

27 april 2021
Een jaar geleden zakte de stookolieprijs tot een ongekend dieptepunt door de verspreiding van het coronavirus. Een terugblik op de situatie.
1 jaar geleden stond de stookolieprijs op een zeer laag peil

Op 29 april 2021 kostte een stookoliebestelling van 2000 liter u in totaal 1156 euro. Een jaar geleden bedroeg de prijs voor dezelfde levering van huisbrandolie slechts 621,60 euro, bijna de helft van de huidige prijs. Hoe kunnen we die evolutie verklaren?

De gezondheidsmaatregelen beïnvloeden de prijs van een stookoliebestelling

In april vorig jaar begon het coronavirus zich wereldwijd te verspreiden. In een poging de verspreiding van de ziekte in te dammen, hebben veel landen ingrijpende lockdownmaatregelen genomen, zoals telewerken, sluiting van de grenzen, uiterst beperkte reismogelijkheden, enz.

De vraag naar geraffineerde producten – diesel, benzine, kerosine, enz. – nam bijgevolg sterk af. Het wereldwijde olieaanbod was groter dan de vraag waardoor de prijs van ruwe olie daalde.

Een stookoliebestelling voor iets meer dan 600 euro

In slechts vier maanden tijd, van begin januari tot eind april 2020, daalde de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee van bijna 70 dollar per vat tot minder dan 20 dollar. De prijs van een vat Brent wordt gebruikt als referentie voor de stookolieprijs in ons land. Een dergelijke daling, in een relatief kort tijdsbestek, is vrij uitzonderlijk en spectaculair.

De prijs van een stookoliebestelling volgde snel dezelfde trend. Op 29 april bereikte de prijs een dieptepunt. Op die dag betaalde u 621,60 euro voor 2000 liter huisbrandolie (0,3108 euro/liter).

Goed om te weten

De afgelopen vijftien jaar is de prijs van een stookoliebestelling nog nooit zo laag geweest. Zelfs in januari 2016, toen de prijs al bijzonder laag was (0,3638 euro/liter), diende u meer te betalen dan afgelopen jaar.

De prijs van een stookoliebestelling kruipt traag uit het dal

Na dit dieptepunt te hebben bereikt, kroop de prijs geleidelijk uit het dal, maar wel veel langzamer dan hij was gedaald. De gezondheidsbeperkingen zijn in veel landen nog steeds van kracht. En ondanks de uitrol van de vaccinatieprogramma's in vele landen, is de vraag naar olie nog lang niet terug op het niveau van vóór de pandemie.

Vandaag kost een stookoliebestelling van 2000 liter u 1156 euro (0,5780 euro/liter). In januari 2020, voor het begin van de coronacrisis, diende u 1397,40 (0,6987 euro/liter) te betalen. Dat bedrag is bijna 250 euro meer dan vandaag, eind april 2021 ...

Lees ook:

Hoe evolueerde de mazoutprijs in het 1e kwartaal van 2021?

De impact van de vaccinatie tegen COVID-19 op uw stookoliebestelling

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.