Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Mazout in België almaar goedkoper

27 april 2020
Door de huidige gezondheidscrisis zit de mazoutprijs in een duikvlucht. Deze week staat de mazoutprijs zelfs op een lager peil dan in januari 2016.
Mazout in België almaar goedkoper

Het is al minstens tien jaar geleden dat de prijzen nog zo aantrekkelijk zijn geweest. Vandaag betaalt u voor een bestelling van minimaal 2000 liter een bedrag van 0,3419 euro per liter. Met een prijs van 0,3228 euro per liter was de mazoutprijs deze week zelfs nog goedkoper.

Uw mazoutbestelling is dubbel zo goedkoop als vorig jaar

Momenteel lijkt de mazoutprijs in België elke week nog wat goedkoper te worden. Deze maandag betaalt u voor een mazoutlevering van 2000 liter maximaal 683,80 euro. Anders gezegd:

  • 81,20 euro minder dan vorige week;
  • 166,20 euro minder dan vorige maand;
  • 581,60 euro minder dan drie maanden geleden;
  • 766,20 euro minder dan een jaar geleden.

Mazout in België nog goedkoper dan in januari 2016

Dergelijk lage prijzen komen zelden tot nooit voor. In de afgelopen tien jaar is de mazoutprijs in België slechts twee keer onder de grens van 50 cent per liter gezakt:

  • tussen 18 november 2015 en 18 mei 2016;
  • en sinds 11 maart 2020.

De mazoutprijs bereikte in januari 2016 al een historisch laag niveau, met een prijs van 0,3638 euro per liter voor een aankoop van minimaal 2000 liter. Deze week duikt de mazoutprijs in België nog onder die prijs.

Het coronavirus zorgt voor goedkope mazout in België

De mazoutprijs in België is momenteel historisch laag omdat de prijs direct door de aardolieprijzen beïnvloed wordt. In België kijken we daarvoor naar de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee. Die schommelt momenteel rond de 20 dollar per vat. Aan het begin van dit jaar bedroeg die prijs nog 65 dollar.

De gezondheidscrisis die door de COVID-19-pandemie veroorzaakt wordt, heeft de prijzen van het zwarte goud doen kelderen. De wereldwijde lockdownmaatregelen hebben de economische activiteiten op een laag pitje gezet en de wereldwijde vraag naar aardolie drastisch doen dalen. Het aanbod is momenteel groter dan de vraag waardoor de prijzen als een kaartenhuis in elkaar zakken.

Ongerustheid over de opslagcapaciteit

Om een verdere prijsdaling tegen te gaan en in een poging om de markt terug aan te zwengelen, hebben de belangrijkste olieproducerende landen besloten om hun productie vanaf 1 mei 2020 met tien miljoen vaten per dag te doen dalen.

De markt maakt zich echter steeds meer zorgen over de opslagcapaciteit. Dat geldt vooral voor de Verenigde Staten waar de installaties ontoereikend zijn om het overaanbod te stockeren. Het is vandaag moeilijk te voorspellen of de markt positief zal reageren wanneer er effectief minder geproduceerd zal worden.

Lees ook:

De goedkoopste huisbrandolie: een record in januari 2016

Goede redenen om niet te wachten met uw stookolielevering

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y