Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe evolueerde de mazoutprijs in het 1e kwartaal van 2021?

05 april 2021
Mazoutonline informeert u regelmatig over de evolutie van de mazoutprijs. Vandaag kijken we terug op het afgelopen kwartaal waarin we de eerste noemenswaardige prijsdaling sinds september noteerden.
Hoe evolueerde de mazoutprijs in het 1e kwartaal van 2021?

Mazout is een brandstof waarvan de prijs rechtstreeks beïnvloed wordt door de aardolieprijs. Die prijs is erg wispelturig waardoor de mazoutprijs snel kan stijgen of dalen. Daarom informeert Mazoutonline u regelmatig over de evolutie van de mazoutprijs. Zo kunt uw mazout steeds op het beste moment bestellen.

Een stijgende mazoutprijs tot half maart

Als we de evolutie van de mazoutprijs gedurende de eerste drie maanden van 2021 bekijken, stellen we vast dat de prijs haast voortdurend in stijgende lijn ging.

Op 1 januari betaalde u voor een liter mazout een bedrag van € 0,48840. Op 1 februari was die prijs al gestegen naar € 0,51040. Begin maart kostte een liter mazout u € 0,58450. Die stijgende evolutie zette zich voort tot halfweg maart, met een prijs die de grens van € 0,6 per liter overschreed op 16 maart (€ 0,60400).

Eerste daling van de mazoutprijs sinds september


Zoals we in het begin van het artikel al zeiden, kan de mazoutprijs snel evolueren. Sinds het einde van 2020 ging de mazoutprijs gestaag omhoog. De stijging zette zich voort tot halfweg maart. Vanaf 16 maart daalde de prijs van € 0,60400 per liter tot € 0,56740 euro per liter aan het einde van de maand.

Wanneer we de weekprijzen analyseren, merken we dat die daling de hoogste is sinds september 2020. De huidige evolutie van de mazoutprijs brengt het tarief op hetzelfde niveau als dat van maart 2020, voor de uitbraak van de coronacrisis.

COVID heeft nog steeds een invloed op de mazoutprijs

Hoe verklaren we die evolutie? Sinds afgelopen jaar beïnvloeden het coronavirus en de strijd tegen de pandemie de evolutie van de mazoutprijs.

De stijgende trend van de mazoutprijs gedurende de afgelopen maanden is te verklaren door het aangewakkerde enthousiasme over de lopende vaccinatiecampagnes in verschillende landen van de wereld. De aardolieprijs, die de mazoutprijs rechtstreeks beïnvloedt, volgt dat enthousiasme. De opstart van de vaccinatiecampagnes zet de deur op een kier voor een terugkeer naar een normale situatie, waarbij de aardolievraag ook terug zal stijgen.

De afgelopen weken kregen de markten enkele klappen in de strijd tegen het coronavirus. Eerst en vooral heeft de ongerustheid rond het vaccin van Astra Zeneca enkele landen ertoe gebracht om het vaccin voorlopig niet meer te gebruiken en hun vaccinatiecampagne te vertragen.

Enkele landen, zoals Frankrijk en Italië, hebben besloten om een nieuwe lockdown af te kondigen om het stijgende aantal besmettingen terug te schroeven. De aardolievraag, en bijgevolg de markt, zou door die nieuwe ontwikkelingen beïnvloed kunnen worden. Het Internationaal Energieagentschap heeft bovendien verkondigd dat het twee jaar zou kunnen duren vooraleer de wereldwijde aardolievraag terug op het niveau van voor de crisis komt.

Lees ook:

Bestel deze week goedkopere mazout

Online mazout bestellen: wat zijn de voordelen?

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.