Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De olieprijs blijft stabiel

17 april 2023
Tijdens de maand april bleef de olieprijs relatief stabiel. Een terugblik op de voorbije weken.
De olieprijs blijft stabiel

Rond deze tijd vorig jaar hadden we te maken met ongekende prijsstijgingen voor stookolie. Dit jaar blijft de olieprijs relatief stabiel op ongeveer 90 cent. Geldt dat ook in april? We vertellen er u hier meer over!

De stookolieprijs stijgt licht

Begin deze maand bereikte de olieprijs een niveau dat sinds begin februari 2022 niet meer was voorgekomen. Op 1 april 2023 kostte een liter stookolie namelijk 0,8814 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter kwam dat dus neer op 1.762,80 euro. Ter vergelijking: een jaar geleden zou dezelfde hoeveelheid u 2.356,40 euro hebben gekost, met een literprijs van 1,1782 euro.

In de daaropvolgende dagen steeg de prijs van een liter stookolie met 3 cent. Een week later, op 8 april, betaalde u 71,20 euro meer voor uw bestelling van 2.000 liter. Een liter brandstof kostte toen 0,9170 euro.

De stookolieprijs stabiliseert

Aan het einde van de eerste helft van april stagneerde de prijs per liter op 0,9177 euro om vervolgens min of meer stabiel te blijven rond 0,90 euro. Op 12 april betaalde u 1.835,40 euro voor een bestelling van 2.000 liter (0,9177 euro/liter). De volgende dag kon u voor dezelfde aankoop echter 44,40 euro besparen. De literprijs was namelijk gezakt tot 0,8955 euro. Sindsdien is de prijs voor een liter mazout stabiel gebleven op 0,9013 euro. De kostprijs op uw factuur voor een bestelling van 2.000 liter zou in dat geval uitkomen op 1.802,60 euro. Dat is een flink stuk lager dan de prijzen van enkele maanden geleden.

Hoe wordt de officiële mazoutprijs vastgelegd?

Iets meer dan een jaar geleden viel Rusland binnen in Oekraïne, waardoor de prijs van olieproducten aanzienlijk steeg. De mazoutprijs schoot als een pijl omhoog en bereikte zelfs ongekende niveaus. Waarom? Simpelweg omdat de officiële stookolieprijs, die in België dagelijks door de FOD Economie wordt vastgesteld om een snelle aanpassing van de tarieven mogelijk te maken en tegelijkertijd de consument te beschermen, rekening houdt met een aantal factoren:

  • de prijs van een vat olie: een jaar geleden was dit de factor die leidde tot een aanzienlijke verhoging van de tarieven. Aangezien Rusland een van de grootste olieproducenten ter wereld is, heeft de vrees voor een daling van het aanbod geleid tot een aanzienlijke prijsstijging van het zwarte goud. Zoals u weet is aardolie de basis voor stookolie. Het ligt dus voor de hand dat ook de mazoutprijs beïnvloed werd;
  • de maximale bruto distributiemarge: bij de verkoop van brandstof mogen leveranciers slechts een bepaalde, door de overheid vastgestelde maximale marge nemen. Die marge dekt alle kosten van de leveranciers en stelt hen in staat een kleine winst op de verkoop te maken;
  • de verschillende bijdragen op stookolie zoals de bijdrage voor het Sociaal Verwarmingsfonds en de APETRA-bijdrage;
  • de accijnzen en de energiebijdrage:
  • de btw op de mazoutprijs.

Lees ook:

Is het de moeite om aan het einde van de winter mazout te bestellen?

Alles wat u moet weten over stookolieproductie

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y