Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Is het de moeite om aan het einde van de winter mazout te bestellen?

15 maart 2023
Lange tijd was stookolie bestellen aan het eind van de winter voordelig. Is dat nog steeds zo? Dat vertellen we u in dit artikel.
Is het de moeite om aan het einde van de winter mazout te bestellen?

Lange tijd was de komst van de lente synoniem met dalende mazoutprijzen. De temperaturen gaan in die periode van het jaar namelijk omhoog, waardoor we minder mazout verbruiken. Door de wet van vraag en aanbod hebben de prijzen dus de neiging om te dalen. Maar is dat vandaag nog steeds het geval?

Waarom mazout bestellen aan het einde van de winter?

Het einde van de winter betekent niet dat u het brandstofniveau in uw tank niet in de gaten moet houden. Er kan zich immers nog steeds een koudegolf voordoen, waardoor u gedwongen bent uw installatie opnieuw op te starten. Door uw bestelling in deze tijd van het jaar te plaatsen, vermijdt u het risico dat u zonder mazout komt te zitten en hoeft u een eventuele koudegolf niet te vrezen.

De prijs is niet noodzakelijk het eerste criterium dat u ertoe moet aanzetten om in het voorjaar te bestellen. Gezien de prijsschommelingen van de laatste maanden moeten we concluderen dat er geen echte periode met sterk dalende mazoutprijzen meer is.

Plan uw mazoutbestelling

Een feit is dat de huidige periode van het jaar relatief rustig is voor de mazoutleveranciers. Door vandaag uw mazout te bestellen, kunt u uw levering snel in huis hebben.

Het kan ook de moeite waard zijn om uw bestelling te plannen, d.w.z. om mazout te bestellen voordat uw tank leeg is. Op die manier kunt u uw bestelling plaatsen wanneer de prijzen het laagst zijn en een mooi bedrag besparen.

Door vroeg genoeg te bestellen, voorkomt u ook dat u zonder brandstof komt te zitten en vermijdt u schade aan uw installatie. Wanneer uw tank leeg is, kunnen de verbrandingsresten op de bodem van de tank in de ketel terechtkomen en deze beschadigen. In sommige gevallen dient u dan zelfs flink in de buidel te tasten om de schade te laten herstellen.

Laat uw installatie onderhouden

Het einde van de winter is ook het ideale moment om het in België verplichte onderhoud van uw installatie te laten uitvoeren. Zo bent u er zeker van dat uw installatie goed werkt en u in veilige omstandigheden kunt verwarmen. Tijdens zijn bezoek zal uw verwarmingstechnicus uw ketel ook op uw wensen kunnen afstellen. Een manier om geld te besparen en het milieu te beschermen.

Tijdens het onderhoud dienen de volgende werken verplicht uitgevoerd te worden:

  • de schoorsteen vegen;
  • schoonmaken en controleren van de ketel, met inbegrip van het controleren van de filters en het reinigen van de brander;
  • het afstellen van de verwarmingsketel.

Hoe kunt u minder mazout verbruiken?

Ook al kunt u door de evolutie van de mazoutprijs te volgen en tijdig te bestellen een mooi bedrag besparen, toch kunt u met een aantal andere ingrepen een nog groter voordeel halen. Controleer eerst en vooral of uw woning goed geïsoleerd is. Een slecht geïsoleerde woning leidt namelijk tot aanzienlijke energieverliezen. Zorg ervoor dat het dak, de muren en de ramen goed geïsoleerd zijn. Hoewel de investering om uw huis te isoleren hoog lijkt, zult u op de lange termijn een aanzienlijk bedrag kunnen besparen.

Aarzel zeker ook niet om te kiezen voor Mazout Ultra, een brandstof die door bijna alle leveranciers van Mazoutonline wordt aangeboden. De prijs per liter is iets duurder dan die van gewone stookolie, maar dankzij het hogere rendement verbruikt u minder brandstof. Dat komt door de samenstelling van Mazout Ultra. Die brandstof bevat verschillende additieven die het rendement verbeteren en tegelijkertijd uw installatie beschermen. Als u hierover vragen heeft, beantwoorden de leveranciers van Mazoutonline ze graag.

Lees ook

Is het interessant om weinig stookolie te bestellen?

Welke technologische evoluties voor mazoutverwarming?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y