Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Welke technologische evoluties voor mazoutverwarming?

16 januari 2023
Wat zijn, in deze tijden van energietransitie, de technologische ontwikkelingen rond verwarming met mazout? Een woordje uitleg.
Welke technologische evoluties voor mazoutverwarming?

Mazout wordt sinds het einde van de 19e eeuw gebruikt. In de loop der jaren is het product voortdurend geëvolueerd. Er zijn al verschillende technologische innovaties ontwikkeld om de milieu-impact van mazout te verminderen. Ook nu nog wordt veel onderzoek gedaan om deze brandstof milieuvriendelijker te maken.

Efficiënte verwarming met mazout

In de loop der tijd zijn onze verwarmingssystemen moderner en vooral beter geworden. Dankzij die ontwikkelingen is hun milieu-impact al aanzienlijk verminderd. Verwarmingsketels die vandaag worden geïnstalleerd, moeten een energielabel A of B hebben. In vergelijking met oudere modellen kunnen installaties met een A-label u een besparing van 30% op uw factuur opleveren. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor de natuur. Minder verbruik helpt namelijk ook om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Als u nog een oudere installatie hebt, raden we u aan om de nodige informatie in te winnen om uw ketel te vervangen.

De ontwikkeling van condensatieketels is een andere evolutie die we in de afgelopen jaren in de verwarming met mazout hebben gezien. Die installaties winnen de warmte terug uit de rook die vrijkomt bij de verbranding van mazout. Hierdoor kunt u uw verbruik tot 30% terugschroeven en zo ook de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Mazout en hernieuwbare energie

De huidige systemen op mazout kunnen perfect worden gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen. Het is dus zeker mogelijk om een mazoutketel te combineren met een warmtepomp of een zonneboiler.

Als u bijvoorbeeld besluit om een warmtepomp te installeren, kan uw ketel het bij lage temperaturen overnemen. Warmtepompen op lucht/water zijn namelijk minder efficiënt wanneer de temperatuur onder de vijf graden daalt. Uw mazoutketel kan dat rendementsverlies dan compenseren.

Het is ook mogelijk om uw verwarming op mazout te combineren met een zonneboiler. In dat geval wordt uw boiler aangedreven door zonnepanelen. Een warmteoverdrachtsvloeistof loopt door de panelen en wordt, eenmaal op temperatuur, naar het waterreservoir gestuurd. De vloeistof verspreidt haar warmte via een wisselaar en het water wordt verwarmd. Wanneer er niet genoeg zon is, kan de mazoutketel het overnemen om u van warm water te voorzien.

Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar nieuwe oplossingen om mazout met andere hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.

Koolstofcompensatie van mazout

Door uw bestelling online op Mazoutonline te plaatsen, hebt u de mogelijkheid om ze te compenseren. Vrijwillige koolstofcompensatie is een manier om uw resterende emissies financieel te compenseren. Het bedrag dat u betaalt, wordt namelijk gebruikt voor de financiering van projecten voor koolstofvermindering of -vastlegging, zoals herbebossing of toegang tot energie voor de armste bevolkingsgroepen.

Door te kiezen voor gecompenseerde mazout van leveranciers van Mazoutonline draagt u bij tot het behoud van bossen. Een stap voorwaarts in de vermindering van de milieueffecten van alle mazoutgebruikers.

Lees ook

De voordelen van automatisch mazout bestellen?

Hoe beschermt u uw tank tegen stookoliedieven?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y