Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stookolie, ideaal voor een multi-energetisch verwarmingssysteem

Opteren voor een multi-energetische verwarmingsoplossing, dat betekent dat u geniet van de voordelen van verschillende energiebronnen en enkele nadelen ervan kunt ontwijken.
multi-energiesysteem

Op 24 februari opent Batibouw in Brussel alweer de deuren, en dat voor twee weken lang. Een uitgekiend moment dus om informatie in te winnen over uw verwarmingssysteem en om te ontdekken op welke manier stookolie kan worden gecombineerd met andere energiebronnen, om het hele jaar lang van een optimale warmte te kunnen genieten.

Waarom stookolie koppelen aan een andere energiebron?

Zoals de naam al verraadt, is een multi-energetische verwarmingsinstallatie een systeem dat gebruikt maakt van twee of meer energiebronnen. Het kan gaan om twee automatische systemen die parallel werken, of om een installatie met een hoofdverwarming en een bijverwarming.

Door stookolie te koppelen aan een andere energiebron, kunt u gebruik maken van verschillende voordelen:

  • u kunt zich wapenen tegen een ingrijpende stijging van de prijs van stookolie, van elektriciteit of van hout;
  • u kunt op elk ogenblik de minst dure energie gebruiken;
  • u kunt op beide oren slapen en bent zeker dat er altijd energie in voorraad is;
  • u verwelkomt eventueel een hernieuwbare energiebron in uw woning.

Om voluit rendabel te zijn, moet uw multi-energetische oplossing goed worden bestudeerd, rekening houdend met uw noden en gewoonten, met de eigenheden en de beschikbare ruimte van uw woning, met de kostprijs voor energie en voor de toestellen enz. Aarzel vooral niet inlichtingen in te winnen bij de professionals in de sector.

Stookolie en hout, een geslaagd koppel

Veel gezinnen kiezen ervoor om stookolie te combineren met hout. Die combinatie kunt u inzetten door middel van een gemengde verwarmingsketel die, dankzij de tweeledige brandhaard, zowel met hout als met stookolie kan werken. Maar in de meeste gevallen opteren de Belgen voor een ketel met stookolie die ze dan koppelen aan een houtkachel of en pelletkachel die in de leefkamer komt te staan.

De verwarmingsketel staat borg voor een zeer grote graad van autonomie: hij voorziet u van verwarming en van sanitair warm water wanneer u dat wenst. Een kachel daarentegen moet regelmatig worden bijgevuld. Maar hij zorgt dan weer voor een aangename warmte die doorgaans zuiniger is. Hij kan alleen werken bij milde buitentemperaturen of om de verwarmingsketel wat ondersteuning te bieden als het buiten erg koud wordt. Hoe dan ook, hij zorgt ervoor dat uw stookolieverbruik daalt. En aangezien de pomp van de verwarmingsketel werkt op elektriciteit kunt u, door uw ketel te combineren met een kachel, altijd rekenen op een bron van verwarming ingeval de elektriciteit zou uitvallen.

Zon en stookolie, een duurzaam koppel

Een andere hybride oplossing bestaat erin stookolie te combineren met zonne-energie. Momenteel worden de thermische zonnepanelen vooral gebruikt voor de productie van sanitair warm water, waarbij de verwarmingsketel dan instaat voor de centrale verwarming. De mix van stookolie & zonne-energie is een duurzame en performante oplossing, die borg staat voor een grote energie-efficiëntie. Bovendien komt die mix ook uw verwarmingsfactuur ten goede.

Opgelet: er bestaan premies voor de installatie van een boiler op zonne-energie waarmee u snel uw investering kunt rentabiliseren. Vraag ernaar bij uw specialist.

Stookolie als ondersteuning voor een warmtepomp

Een laatste oplossing bestaat uit de koppeling van een stookolieketel met een warmtepomp. In deze configuratie werkt de warmtepomp als hoofdverwarming en wordt de stookolieketel aanvullend gebruikt.

De warmtepomp vertoont immers enkele zwakke punten. Ze zorgt niet in alle omstandigheden voor een optimaal rendement, meer bepaald in strenge winters. Tijdens de periodes waar de vraag naar warmte zeer groot is, kan een stookolieketel dan overnemen en uw elektriciteitsverbruik doen dalen.

Ook hier kan het interessant zijn om te vragen naar welke premies er beschikbaar zijn voor de installatie van een warmtepomp. Voor deze en veel meer informatie is uw chauffagespecialist de geknipte persoon.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y