Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Hoe beschermt u uw tank tegen stookoliedieven?

25 oktober 2022
Als uw tank niet voldoende beveiligd is, kunt u het slachtoffer worden van stookoliediefstal. In dit artikel geven we u enkele tips om deze onaangename verrassing te voorkomen.
Hoe beschermt u uw tank tegen stookoliedieven?

Stookoliedieven slaan vaker toe dan u denkt. Ze hebben namelijk weinig materiaal nodig om in korte tijd hun slag te slaan. Een paar minuten zijn voldoende om de wanden van uw tank te doorboren of de stookolie weg te pompen. Vaak komen de slachtoffers pas enkele dagen of weken later achter de diefstal. Ze beseffen op dat moment dat het oliepeil in hun tank veel lager is dan het eigenlijk zou moeten zijn.

De juiste plaatsing van uw olietank

De juiste plek kiezen voor uw stookolietank is het eerste wat u moet doen om stookoliedieven tegen te houden. In het beste geval plaatst u de tank in uw woning, in een daartoe voorziene ruimte of in de kelder. U kunt er ook voor kiezen om uw tank onder de grond te plaatsen. In beide gevallen zal ze van buitenaf niet te zien zijn.

Soms hebt u geen andere mogelijkheid dan uw tank bovengronds te installeren. Probeer ze in dat geval op een veilige afstand van de weg te plaatsen. U kunt een aangepaste afdekking bouwen of er hekken omheen plaatsen om de tank aan het zicht te onttrekken.

Welke oplossing u ook kiest, zorg ervoor dat uw tank gemakkelijk toegankelijk blijft voor uw stookolieleverancier.

Uw stookolietank beschermen

U kunt specifieke uitrusting op uw stookolietank installeren om ze beter te beschermen. Zo kunt u kiezen voor een tankdop die met een sleutel of hangslot kan worden afgesloten. Een anti-sifonklep is een andere mogelijkheid. Die klep verhindert dat dieven via de vuldop in uw tank kunnen komen.

Het is ook mogelijk om een ultrasone peilmeter te installeren. Een dergelijke meter laat een alarm klinken als het olieniveau in de tank plots daalt. De modernste systemen kunnen rechtstreeks worden gekoppeld aan de telefoon van de eigenaar, zodat hij direct gewaarschuwd wordt in geval van diefstal of lekkage.

Hoewel de bovenstaande middelen dieven kunnen weghouden of tenminste vertragen, zijn er nog andere manieren waarop ze hun slag kunnen slaan. Zo kunnen ze een wand van de tank of een buis in het circuit doorboren om de stookolie buit te maken.

De omgeving van uw olietank beveiligen

U kunt niet alleen uw olietank beschermen maar ook de omgeving. Er bestaan verschillende oplossingen. De installatie van een bewegingssensor kan dieven afschrikken. Er gaat namelijk een licht branden wanneer ze voorbij de sensor lopen. Hoewel dit de criminelen er niet van zal weerhouden hun diefstal te plegen, kunnen uw buren worden gewaarschuwd en getuige zijn van de misdaad.

U kunt ook kiezen voor de installatie van bewakingscamera's. Criminelen zullen nog steeds hun diefstal kunnen plegen maar ze zullen gemakkelijker opgespoord kunnen worden.

Wordt u toch nog het slachtoffer van stookoliediefstal? Doe dan aangifte bij de politie zodra u de diefstal hebt opgemerkt. U kunt ook contact opnemen met uw verzekeraar. Afhankelijk van uw contract kunt u een vergoeding krijgen.

Lees ook:

Wanneer is uw huisbrandolieketel aan vervanging toe?

Stappen bij het leveren van mazout

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y