Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De impact van de oorlog in Oekraïne op uw stookoliebestelling

28 maart 2022
De oorlog in Oekraïne is iets meer dan een maand geleden begonnen. Het conflict heeft een grote invloed op de prijs van uw stookoliebestelling. We leggen u uit hoe dat komt.
De impact van de oorlog in Oekraïne op uw stookoliebestelling

Op 24 februari vielen de Russische troepen het Oekraïense grondgebied binnen voor een zogenaamde 'speciale militaire operatie'. Zoals u al op uw energiefactuur hebt kunnen zien, heeft dit conflict aan de poorten van Europa een grote invloed op de gas- en de aardolieprijs.

In dit artikel vertellen we u waarom de oorlog de energiemarkt op zijn kop heeft gezet.

Een reeds moeilijk evenwicht tussen vraag en aanbod

De aanzienlijke stijging van de stookolieprijzen waarmee we al enkele weken te maken krijgen, dient in perspectief te worden geplaatst. Zelfs voor de uitbraak van het conflict in Oekraïne hadden we te kampen met stijgende prijzen. Wereldwijd is er namelijk nog steeds een grondig verstoord evenwicht tussen de vraag en het aanbod aan aardolie.

Zoals u weet wordt de stookolieprijs hoofdzakelijk bepaald door het verloop van de aardolieprijs. Hoe groter de vraag in verhouding tot het aanbod, hoe hoger de prijzen. Na de zwaarste periode van de coronacrisis is de wereldwijde vraag naar aardolie weer beginnen stijgen. Het aanbod blijft echter achterop hinken omdat de OPEC+-landen de productiekraan nog niet volledig hebben opengedraaid. Het gevolg is dat de prijzen hierdoor in de afgelopen weken zijn gaan stijgen.

Het conflict in Oekraïne versterkt het verstoorde evenwicht

Het conflict in Oekraïne heeft de ongerustheid op de markt nog versterkt. De volgende elementen spelen hierbij een rol:

  • de sancties van de westerse landen tegen Rusland;
  • de beslissing van de Verenigde Staten om geen Russische olie meer te importeren;
  • de bezorgdheid van Europa over zijn energie-afhankelijkheid van Rusland en zijn wens om die aanzienlijk te beperken.

Door Russische olie de toegang tot de wereldmarkt te ontzeggen, wordt het wereldwijde onevenwicht tussen vraag en aanbod aanzienlijk vergroot. In 2019 was Rusland nog de tweede grootste olieproducent ter wereld, na de Verenigde Staten en net voor Saoedi-Arabië.

Hoe kan de prijs van een stookoliebestelling terug zakken?

Het probleem met de huidige situatie is dat ze niet snel op te lossen is. Zelfs als de oorlog in Oekraïne snel ten einde zou zijn - iets wat vandaag vrij onwaarschijnlijk lijkt - zullen de gevolgen van de Russische aanval nog lang nazinderen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de westerse landen in de toekomst minder zaken doen met Rusland en er alles aan doen om niet van het land afhankelijk te zijn. Dat zou er dus voor kunnen zorgen dat het evenwicht tussen vraag en aanbod nog steeds grondig verstoord blijft.

Om de prijs van een stookoliebestelling te laten dalen, dient er een grote hoeveelheid olie op de markt te komen, te vergelijken met de hoeveelheid die door Rusland geproduceerd wordt. Iran zou weleens een uitweg kunnen bieden: een nucleair akkoord is dichter dan ooit en zou ertoe kunnen leiden dat de sancties voor de export van olie opgeschort kunnen worden. Mogelijk is het geen wondermiddel maar het zou in ieder geval de druk op de wereldwijde oliemarkt wat kunnen verminderen.

Lees ook:

Een stookoliebestelling: waarom Mazoutonline?

Onze tips om de goedkoopste mazout te kopen

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y