Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Alles wat u moet weten over stookolieproductie

23 januari 2023
Vandaag tonen we u de verschillende stadia in de productie van stookolie.
Alles wat u moet weten over stookolieproductie

In België maken heel wat gezinnen gebruik van stookolie om hun woning te verwarmen. Weinig mensen vragen zich echter af hoe die brandstof wordt geproduceerd. Vandaag gaan we dieper in op de verschillende stappen om van aardolie naar stookolie te gaan.

Oliewinning en -raffinage

Eerst en vooral dient de olie uit de grond gewonnen te worden. Dat gebeurt door aardolieputten te boren. Aardolieputten zijn diepe gaten die in de grond worden geboord vanaf een olieplatform.

Nadat de olie gewonnen is, kan ze nog niet als zodanig gebruikt worden. Ze bevat namelijk koolwaterstofmoleculen, opgelost gas en zure en corrosieve producten. Ruwe olie kan pas gebruikt worden na raffinage.

Destillatie

De raffinage bestaat uit verschillende stappen, waarvan destillatie de eerste is. In die stap worden moleculen gescheiden volgens hun gewicht:

  • de zwaarste deeltjes worden gebruikt voor de productie van asfalt en paraffine;
  • de middelzware deeltjes worden gebruikt voor de productie van diesel, kerosine en stookolie;
  • de lichtste deeltjes worden gebruikt voor de productie van gas en benzine.

Om die verschillende deeltjes te scheiden, gaat de olie door een destillatietoren, waar ze tot een hoge temperatuur wordt verwarmd. De zwaarste deeltjes bevinden zich dan op de bodem van die toren, terwijl de lichtste zich aan de bovenkant bevinden.

Conversie van olie om meer stookolie te winnen

Het is mogelijk om meer stookolie te produceren door de zware moleculen te 'kraken'. Via conversie, kraken en viscovibratie wordt in deze stap het destillatieproces voltooid. Door dit stadium te doorlopen, kan uit ruwe olie meer stookolie, benzine en diesel worden geproduceerd.

Verbetering van stookolie

Om een kwaliteitsproduct te garanderen, moeten onzuiverheden en bepaalde stoffen in de olie, zoals lood en zwavel, worden verwijderd. Op die manier voldoet de stookolie aan de opgelegde normen van de Europese Unie. Zo mag het zwavelgehalte bijvoorbeeld niet hoger zijn dan een bepaalde maximumwaarde.

Het mengproces

De laatste stap is het mengen van verschillende extracten en het toevoegen van bepaalde additieven. Die handeling zorgt voor producten met de beste eigenschappen. In deze fase wordt de laatste hand gelegd aan gewone stookolie en hoogwaardige stookolie. De verschillende toegevoegde additieven zorgen voor een betere verbranding of een optimale bescherming van uw installatie.

Na die laatste stap wordt de stookolie naar een regionaal depot vervoerd. Dit vervoer kan per pijpleiding of per vrachtwagen gebeuren. De leveranciers halen vervolgens hun voorraad in het depot alvorens ze uw bestelling leveren.

Steeds stookolie van hoge kwaliteit

Bij Mazoutonline krijgt u altijd kwaliteitsvolle brandstof, of u nu kiest voor gewone stookolie of Mazout Ultra. We werken uitsluitend met producten die uw installatie beschermen en betere prestaties garanderen, en dat alles tegen de beste prijs. Natuurlijk kunt u altijd goedkopere brandstof bestellen bij een andere leverancier. Houd er wel rekening mee dat die stookolie van mindere kwaliteit kan zijn waardoor uw installatie beschadigd kan geraken en u er financieel nadeel van ondervindt.

Onze leveranciers staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen de beste keuze te maken.

Lees ook:

Welke minimumhoeveelheid voor mijn stookolielevering?

Waarom verschilt de prijs per mazoutleverancier?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y