Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs herstelt zich

18 november 2020
De hoop op een coronavaccin en de verkiezing van Joe Biden in het Witte Huis duwen de beursnoteringen van aardolie de hoogte in. De mazoutprijzen volgden diezelfde trend.
De mazoutprijs herstelt zich

Op maandag 16 november 2020 bedroeg de mazoutprijs 0,4398 euro per liter voor leveringen van minimaal 2.000 liter. Dat was geleden van 3 september, meer dan 10 weken geleden.

5 % hogere mazoutprijzen in België op één week tijd

In de loop van de voorbije week is de mazoutprijs aanzienlijk gestegen. Afgelopen maandag betaalde u 0,4158 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter. Op vrijdag 13 november steeg de prijs van huisbrandolie zelfs opnieuw boven 44,5 eurocent per liter. Op één week tijd werd dus een stijging met meer dan 5 % genoteerd.

Vorige week kostte een levering van 2.000 liter mazout nog 831,60 euro. Vandaag betaalt u daarvoor 879,60 euro of 48 euro extra.

De mazoutprijs ligt een stuk lager dan vorig jaar

Ondanks de stijging van de afgelopen dagen, ligt de mazoutprijs nog altijd een stuk lager dan vorig jaar. Op 16 november 2019, bijvoorbeeld, bedroeg de mazoutprijs 0,6652 euro per liter. Een mazoutaankoop van 2.000 liter kostte toen bijna 1.330,40 euro of 450,80 euro méér dan vandaag.

Goed om te weten

Het is altijd mogelijk om minder te betalen voor uw mazout door de aanbiedingen van de verschillende leveranciers die bij u aan huis leveren te vergelijken. Vergeet niet dat het handelaars vrij staat om minder aan te rekenen dan de officiële staatsprijs, indien ze dat willen.

Mazoutprijs omhoog gestuwd door de petroleumkoersen

De mazoutprijs steeg de afgelopen week aanzienlijk onder invloed van de evolutie in de aardolieprijzen. En die zitten sinds eind oktober duidelijk in de lift. Twee weken geleden werd voor een vat olie zowat 38 dollar betaald. Noordzeebrent werd intussen flink duurder en kost nu bijna 44 dollar. Zo komt de referentiekoers in de buurt van het vorige topniveau van eind deze zomer.

In die hogere noteringen voor het zwarte goud spelen verschillende factoren een rol. Vorige week kondigden Pfizer/BioNTech aan dat ze een veelbelovend vaccin tegen Covid-19 hadden ontwikkeld, wat de markten nieuwe hoop gaf. Een dergelijk vaccin zou de pandemie kunnen stoppen en een herstel van de wereldeconomie - en dus van de vraag naar aardolie - mogelijk kunnen maken.

De koers van ruwe aardolie kreeg trouwens nieuwe impulsen dankzij de verkiezing van Joe Biden. In tegenstelling tot Donald Trump, wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten door analisten beschouwd als een factor van stabiliteit op de markten. De dalende voorraden van ruwe olie in het land droegen eveneens bij tot het herstel van de petroleumprijzen.

Tot slot kregen de koersen een boost door de verklaring van de Saoedische minister van Energie rond een mogelijke bijsturing van de productieverlaging van de OPEC en haar partners.

Lees ook:

Stookolie in België bestellen: alles wat u moet weten

De evolutie van de stookolieprijs in het 3e kwartaal van 2020

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.