Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De kostprijs van mazout stijgt licht

12 september 2022
De mazoutprijs kende een lichte stijging in vergelijking met vorige week. Toch blijft mazout aantrekkelijker dan enkele weken geleden.
De kostprijs van mazout stijgt licht

Mazoutonline geeft regelmatig een stand van zaken over de evolutie van de mazoutprijs. Door de prijsevoluties zo op te volgen, maken we het voor u mogelijk uw mazout op het beste moment te bestellen.

De mazoutprijs piekt

Deze week werd eerst een prijspiek vastgesteld op 7 september. Een liter mazout, besteld op 5 september (voor een bestelling van 2000 liter) kostte u 1,2287 euro, terwijl zo'n liter op 7 september een kostprijs van 1,3291 euro bereikte. Bij een bestelling van 2.000 liter bedroeg het prijsverschil dus iets meer dan 200 euro.

Daarna begon de kostprijs van mazout te dalen, naar 1,2665 euro op 8 september en vervolgens naar 1,2497 euro op 10 september. Vorige maandag, 12 september, gold diezelfde prijs nog steeds. Tussen 5 en 12 september was het prijsverschil dus zeer klein: + 0,021 euro, wat 42 euro verschil maakt bij een bestelling van 2.000 liter.

Een dalende prijscurve na twee grote stijgingen

Nemen we wat afstand, dan merken we dat de kostprijs van mazout globaal gezien daalt na de grote prijsstijging die volgde in het zog van de oorlog in Oekraïne. Na de Russische inval van 24 februari steeg de mazoutprijs van 0,8906 euro/liter op 24 februari naar 1,3908 euro/liter op 11 maart.

De prijspiek werd echter maar enkele maanden later bereikt, op 17 juni, toen de mazoutprijs 1,4723 euro/liter bedroeg. Sindsdien daalden de prijzen, tot 10 augustus. Toen kostte een liter mazout u slechts 1,1071 euro voor een bestelling van 2.000 liter.

Een tweede prijspiek deed zich voor op 31 augustus, toen de kostprijs 1,3787 euro bereikte. Toch heeft de prijscurve haar daling sindsdien verdergezet.

De aardolieprijs op zijn laagste punt

Zoals u wellicht weet, wordt de mazoutprijs vooral bepaald door de aardolieprijs. En die wordt vooral beïnvloed door de vraag en het aanbod op de wereldmarkt. Momenteel is er heel wat bezorgdheid over het niveau van de vraag in de komende dagen, wat de aardolieprijs wellicht doet dalen. Deze situatie heeft met name te maken met:

 • het risico op een recessie dat weegt op de westerse economieën;
 • nieuwe lockdowns door COVID-19 in China.

Zo daalde de voorbije week de kostprijs van een vat Brent-olie tot 92 dollar, waar hij enkele maanden eerder flirtte met 140 dollar. Het is dus logisch dat de mazoutprijzen, die zich met een zekere vertraging aanpassen aan de evolutie van de aardolieprijs, ook worden verlaagd. Deze verandering kan uiteraard nog worden omgekeerd door om het even welke gebeurtenis die invloed heeft op de vraag en het aanbod op de wereldmarkt.

Volg dan ook regelmatig de evolutie van de mazoutprijzen op het platform Mazoutonline!

Lees ook:

Sterke stijging van de stookolieprijzen!

Goedkopere mazout bestellen: de gevolgen voor uw installatie?

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Facturatie adres :
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.