Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Een groenere verwarmingsstookolie sinds 1 januari 2016

09 februari 2016
Het zwavelgehalte in de verwarmingsstookolie die in België op de markt wordt gebracht, daalt van 1000 ppm naar 50 ppm. Dat is goed nieuws voor het leefmilieu!

Het zwavelgehalte in de verwarmingsstookolie die in België op de markt wordt gebracht, daalt fors van 1000 ppm naar 50 ppm.

Sinds 1 januari 2016 is het zwavelgehalte van de in België verhandelde verwarmingsstookolie gedaald van 1.000 ppm (deeltjes per miljoen) naar 50 ppm. Die aanpassing geldt niet voor gasolie extra (of rode diesel), waarvan het zwavelgehalte nog altijd 10 ppm bedraagt.

Door het voortouw te nemen en niet te wachten op een hypothetische Europese harmonisering, heeft ons land besloten het voorbeeld te tonen en concreet in te zetten op een groenere verwarmingsstookolie.

Voor verwarmingsstookolie bestaat er inderdaad geen enkele Europese norm. België heeft daarom een eigen nationale norm ontwikkeld, nl. de norm NBN T52-716, die recentelijk werd herzien om het zwavelgehalte van verwarmingsstookolie naar beneden bij te stellen.

De voordelen van zwavelarme stookolie

Zwavelarme stookolie (50 ppm) houdt voor de klant drie grote voordelen in:

  • sterke vermindering van de ecologische voetafdruk dankzij de verlaging van de zwaveluitstoot tijdens de verbranding;
  • minder roetafzetting, wat zorgt voor een vlotter onderhoud van de verwarmingsketel en minder vuilafzet
  • hoger rendement dankzij een efficiëntere en schonere verbranding.

De overgang houdt bovendien geen enkele negatief gevolg in.

Zwavelarme stookolie – wat betekent dat voor de consument?

In de praktijk moet de stookolieverbruiker niets ondernemen. U kunt uw bestaande mazoutvoorraad opgebruiken of deze probleemloos vermengen met de nieuwe, zwavelarme stookolie.

Denk eraan dat er geen stookolie met een zwavelgehalte van 1000 ppm meer beschikbaar zal zijn en dat u bij de eerstvolgende leveringmeteen kunt genieten van de voordelen van een groenere mazout.

Stookolie met een zwavelgehalte van 50 ppm kan worden gebruikt in alle soorten verwarmingsinstallaties op stookolie, zoals gasolie extra (of rode diesel) die ook aanbevolen is in bepaalde industriële toepassingen. Misschien moet uw stookoliepomp worden bijgeregeld. Uw verwarmingsspecialist zal u hiervoor informeren wanneer hij zijn jaarlijks verplicht onderhoud uitvoert. Gebeurt dat niet, aarzel dan niet hem de vraag te stellen.

Een continue overgang naar groenere stookolie

De overgang naar een groenere stookolie garandeert een verwarming die efficiënter is in termen van energie. De jongste vijf decennia probeert de olie-industrie continu de productieprocessen te verbeteren. Zo slaagde ze erin het zwavelgehalte van verwarmingsstookolie te verlagen van 7500 ppm in 1967 naar 50 ppm in 2016.

De verlaging van het zwavelgehalte draagt bij tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van zwaveloxide bij verwarmingsstookolie. Het is onder meer die uitstoot die aan de basis lag van de zure regen en de aantasting van het Belgische bosbestand in de tweede helft van de 20e eeuw.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y