Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Wordt mazout goedkoper in de lente?

25 maart 2020
De winter heeft ondertussen alweer plaatsgemaakt voor de lente. Heeft dit ook een invloed op de evolutie van de mazoutprijs? Wordt mazout goedkoper? Een onderbouwd antwoord.
Mazoutprijs in de lente

Daar is de lente, en daar zijn ook de mooie dagen weer. Sommige consumenten vragen zich af of mazout in deze periode van het jaar goedkoper wordt. In onderstaand artikel leest u onze analyse.

Goedkope mazout in de lente en de zomer, zo was het vroeger

Vele jaren lang is mazout goedkoper geweest in de lente en de zomer. Tussen de maanden april en september zijn de temperaturen immers een stuk zachter waardoor gezinnen veel minder mazout verbruiken. In die periodes van het jaar was de vraag naar mazout dan ook lager dan het aanbod. Volgens de gekende wet van vraag en aanbod werd mazout dan ook goedkoper aangeboden.


Goedkopere mazout, voortaan het hele jaar door

Vandaag wordt de mazoutprijs ook beïnvloed door andere factoren dan de vraag en het aanbod op de Belgische en Europese markt. De wereldwijde vraag en het wereldwijde aanbod van aardolie, die ook door allerlei factoren beïnvloed worden, bepalen in grote lijnen de evolutie van de mazoutprijs.

Er zijn veel factoren die de koers van het zwarte goud doen dalen of stijgen:

 • de geopolitieke toestand of marktsituatie in de belangrijkste olieverbruikende en -producerende landen;
 • natuurrampen die petroleuminstallaties beschadigen;
 • de waarde van de dollar ten opzichte van de euro;
 • de ontdekking van nieuwe aardolievelden of nieuwe verwarmingsbrandstoffen;
 • en zo meer.

Deze lente maakt mazout goedkoper

Als we de evolutie van de mazoutprijs van de afgelopen vijf jaar bekijken, stellen we vast dat de lente nooit de meest gunstige periode is geweest om mazout goedkoper te bestellen.

2020 zou weleens een uitzondering kunnen zijn. De mazoutprijs is de laatste weken immers spectaculair gedaald door de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast heeft de pandemie de wereldwijde vraag naar aardolie sterk doen dalen, terwijl de producerende landen vaten op de markt blijven brengen.

Een uitstekende periode om uw mazout goedkoper te bestellen

Tijdens deze laatste dagen van maart bedraagt de mazoutprijs minder dan 41 cent per liter indien u minstens 2000 liter koopt. Het is al vier jaar geleden dat de mazoutprijs zo laag stond. Een bestelling van 2000 liter mazout kost u vandaag 818,60 euro. Dat is 578,80 euro minder dan op 1 januari van dit jaar!

Wat mogen we in de komende weken verwachten? Het is altijd moeilijk om in te schatten hoe de mazoutprijs gaat evolueren. Het is echter zo goed als zeker dat de prijs erg laag zal blijven omdat de verspreiding van Covid-19 en de gevolgen ervan nog lang niet ingedijkt zijn.

Lees ook:

Stookolie bestellen via internet: alles wat u dient te weten

Het coronavirus doet de prijs van uw stookoliebestelling dalen

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
 1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
 1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
 1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
 2. Bevestigen
 3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

  U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.