Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Mazoutprijs weer omhoog

29 november 2021
Na de algemene daling van de voorbije twee weken gaat de prijs van huisbrandolie eind november weer omhoog. Een korte analyse.
Mazoutprijs weer omhoog

De prijs van huisbrandolie gaat momenteel alle kanten op! Afhankelijk van de dag waarop u uw bestelling plaatst, kan de rekening hoger of lager uitvallen. In dit artikel zoomen we in op de recente schommelingen van de mazoutprijs in België.

Huisbrandolie iets duurder dan afgelopen week

De afgelopen zeven dagen ging de prijs van stookolie op en neer. Op 23 november zakte die naar 0,7324 euro per liter voor een bestelling van minstens 2.000 liter, om vervolgens op 26 november weer te klimmen naar 0,7696 euro per liter.

Vandaag is de stookolieprijs vastgeklikt op 0,7629 euro per liter. Vorige week bedroeg die nog 0,7553 euro per liter. Dat betekent dat u voor een levering van 2.000 liter stookolie deze maandag 1.525,80 euro moet neertellen, dat is 15,20 euro meer dan een week geleden.

Huisbrandolie iets goedkoper dan vorige maand

In vergelijking met vorige maand is de prijs van stookolie ietsjes gedaald. Op 29 oktober moest u 0,7751 euro per liter betalen voor een aankoop van minstens 2.000 liter. Een bestelling van 2.000 liter kostte op dat moment 1.550,20 euro, of 24,40 euro meer dan vandaag.

Wanneer we de huidige stookolieprijs daarentegen vergelijken met de prijs op hetzelfde tijdstip vorig jaar, stellen we vast dat die de afgelopen twaalf maanden fors is gestegen. Een jaar geleden kostte huisbrandolie immers slechts 0,4657 euro per liter. Een aankoop van 2.000 liter stookolie kostte toen 931,40 euro, dat is 594,40 euro minder dan vandaag.

Welke factoren verklaren deze recente variaties van de stookolieprijs?

De prijs van stookolie volgt heel stipt de schommelingen van de olieprijzen. De afgelopen dagen tekenden we de grootste daling van de olieprijzen sinds augustus op. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee, die op 9 november nog de drempel van 85 dollar haalde, is nu met 10 dollar gezakt.

De markten reageerden negatief op de opmars van de nieuwe Covid-19-variant in Zuid-Afrika en op het toenemende aantal besmettingen in Europa, waarbij wordt gevreesd dat de vraag naar olie zou afnemen.

De OPEC+-leden hebben aangekondigd dat ze op donderdag 2 december rond de tafel zullen zitten om hun gezamenlijke aanbod voor begin volgend jaar vast te stellen. Ter herinnering: sinds het begin van de gezondheidscrisis hebben het kartel en zijn bondgenoten ervoor gekozen om minder olie op te pompen om de prijs van ruwe olie omhoog te duwen.

Intussen hebben de VS, China en India beslist om hun strategische oliereserves open te stellen om het beschikbare aanbod te vergroten en zo te proberen de prijsstijging gelinkt aan het herstel van de wereldeconomie te beperken. Ze hopen op die manier druk uit te oefenen op de OPEC+ om de productie op te drijven en de prijzen naar beneden te krijgen.

Lees ook:

Goedkoopste stookolie: een terugblik op de beste momenten van 2021

Goedkoop mazout kopen voor de winter

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.