Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Heeft het weer een invloed op de stookolieprijzen?

27 februari 2019
Naast talloze andere factoren, kunnen ook de weersomstandigheden de stookolieprijzen omhoog of omlaag sturen. U leest hier hoe dat komt.
invloed weer op stookolieprijzen

We zijn begin februari en koning winter heeft zich al goed laten gelden. De temperaturen zijn in het hele land behoorlijk laag. Er zijn dan ook mensen die zich de volgende vraag stellen: heeft het weer een invloed op de stookolieprijzen? Wij dienen u van antwoord.

De stookolieprijzen hangen vooral af van de aardoliemarkt

De stookolieprijzen in België evolueren elke dag en worden daarbij aangestuurd door een hele reeks factoren. De belangrijkste daarvan is de waardebepaling van de aardolie op de internationale markten, die op haar beurt schommelt volgens uiteenlopende gegevens.

Dit is een greep uit de belangrijkste elementen die een invloed hebben op de prijzen voor stookolie en voor ruwe olie:

  • de geopolitieke toestand in de belangrijkste olieproducerende landen;
  • de eventuele akkoorden die de olie-uitvoerende landen sluiten om hun productie te bevriezen of op te trekken;
  • de wereldwijde economische groei;
  • de vraag naar ruwe olie en naar stookolie van de grote olieverbruikende landen;
  • de evolutie van de dollar ten opzichte van de euro;
  • de marge die de leveranciers en de olieconcerns toepassen om de aardolie te verwerken en om de stookolie te vervoeren, op te slaan en te verdelen;
  • het bedrag van de btw, de accijnzen en andere taksen die de Staat op huisbrandolie heft.

Maar ook de weersomstandigheden kunnen een invloed hebben op de stookolieprijzen

En het weer dan? Jawel, ook het weer kan de stookolieprijzen op twee belangrijke manieren aansturen.

Enerzijds kunnen ongunstige klimaatomstandigheden problemen veroorzaken op het vlak van de olieproductie zelf. Het gebeurt immers niet zelden dat in bepaalde regio’s van onze planeet, de Golf van Mexico bijvoorbeeld, olieboorplatforms moeten worden stilgelegd of vertraagd bij de doorgang van tropische cyclonen of orkanen. Dat leidt dan tot een daling van de olieproductie, waardoor de olieprijs en dus ook de stookolieprijzen in België en in de rest van de wereld de neiging vertonen om te stijgen, trouw aan de wet van vraag en aanbod.

Anderzijds kunnen de weersomstandigheden op een meer regionaal vlak een rol gaan spelen in de bepaling van de stookolieprijzen. De seizoenstemperaturen hebben een impact op de vraag naar stookolie. Gezinnen hebben vaker de neiging om stookolie te bestellen in de winter dan in de zomer. Toch speelt die grotere of kleinere vraag naar stookolie niet rechtstreeks mee in de bepaling van de officiële stookolieprijs. Ze kan wel een invloed hebben op de prijs die wordt toegepast door de verdelers in uw regio. Wanneer er weinig vraag naar stookolie is, zullen de leveranciers vaker geneigd zijn om u een grotere korting te gunnen, om zo hun voorraad sneller af te zetten. Wanneer de vraag naar stookolie groot is, zullen ze het misschien minder opportuun vinden om een prijs voor te stellen die aantrekkelijker is dan het officiële tarief om hun koopwaar te slijten.

Profiteer nu meteen van de voordelige voorwaarden bij de leveranciers uit uw regio

Lees ook :

Profiteer van goedkope stookolie in hartje winter

Wat is het beste moment om stookolie te kopen?

Mazoutlevering

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen