Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Evolutie van de stookolieprijs in het 4e kwartaal van 2020

16 december 2020
Op het einde van dit jaar bekijken we hoe de prijs van stookolie in de staart van 2020 is geëvolueerd.
Evolutie van de stookolieprijs in het 4e kwartaal van 2020

Aan het einde van elk kwartaal overloopt Mazoutonline voor u de evolutie van de stookolieprijzen van de afgelopen weken. Nu het jaar op zijn einde loopt, zoomen we in dit artikel even in op de schommelingen die de stookolieprijzen in het laatste kwartaal doormaakten.

Over het geheel genomen naar beneden in oktober ...

De maand oktober startte met een stookolieprijs van 0,4133 euro per liter voor bestellingen van minstens 2.000 liter. Na een daling tot 0,4047 euro per liter in de loop van de volgende dagen ging de prijs van stookolie in trapjes omhoog, met een piek op 13 oktober van 0,4342 euro per liter.

In de tweede helft van de maand ging de stookolieprijs geleidelijk weer naar beneden. Zo doken we eind oktober opnieuw onder de drempel van 40 cent per liter (0,3988 euro), als gevolg van de lockdown die in heel wat landen omwille van de tweede coronagolf werd afgekondigd.

... en weer omhoog in november

Ondanks enkele tijdelijke dalingen gingen de stookolieprijzen in november vooral in stijgende lijn. Terwijl de prijs van stookolie de eerste drie dagen van de maand nog 0,3988 euro per liter bedroeg - nog steeds voor een levering van minstens 2.000 liter - klom die op 30 november naar 0,4657 euro per liter. Voor een bestelling van 2.000 liter moest u op het einde van de maand dus 133,80 euro meer betalen dan in het begin.

Eén factor die meespeelde in die opwaartse trend was de verkiezing van Joe Biden in het Witte Huis. Zijn verkiezing stelde de analisten gerust en gaf de olieprijzen meteen een opkikker. Bovendien gaven de berichten van verschillende laboratoria over een doeltreffend vaccin tegen Covid-19 opnieuw hoop, met een opvering van de markten tot gevolg.

Stijgende stookolieprijzen om het jaar af te sluiten

Diezelfde trend zette zich in december verder. Zo bedroeg de prijs van stookolie op de 18e van de maand opnieuw meer dan 48 cent per liter, een peil dat sinds de uitbraak van de pandemie begin maart niet meer werd gehaald. De vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus in verschillende landen, en vooral in de Verenigde Staten, doen hopen op een herstel van de economie en dus een stijgende vraag naar olie in de komende maanden.

Een aankoop van 2.000 liter stookolie kostte op 14 december 962,40 euro, dat is 135,80 euro meer dan bij het begin van dit vierde kwartaal. Dat ligt echter nog ver af van wat u bij het begin van het jaar moest betalen (0,6987 euro/liter). Ter vergelijking: op dat moment moest u voor dezelfde bestelling 1.397,40 euro betalen.

Lees ook:

Stookolie bestellen: een terugblik op het 1ste kwartaal van 2020

Hoe evolueerde de mazoutprijs in het 2e kwartaal van 2020?

De evolutie van de stookolieprijs in het 3e kwartaal van 2020

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y