Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs in België keldert

08 december 2021
Na een opwaartse trend die verscheidene weken aanhield, tuimelde de mazoutprijs in België begin december naar beneden. Het ideale moment dus om een nieuwe bestelling te plaatsen.
De mazoutprijs in België keldert

Mazout in één week 10% goedkoper

Sinds begin december is de mazoutprijs in België opnieuw gezakt tot onder het peil van 70 eurocent per liter voor bestellingen van minstens 2.000 liter. Dat was niet meer gebeurd sinds 24 september, meer dan twee maanden geleden.

De mazoutprijs is vandaag vastgesteld op 0,6860 euro per liter. Afgelopen maandag haalde die nog 0,7629 euro per liter. In één week tijd is mazout dus ruim 10% goedkoper geworden.

Mazout een stuk duurder dan een jaar geleden

Een mazoutlevering van 2.000 liter kost deze maandag 1.372 euro. Dat is 440 euro meer dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip, toen de mazoutprijs in België op 0,4660 euro per liter stond.

Ter herinnering: op dat moment was de prijs van huisbrandolie weer geleidelijk aan het stijgen, na een forse daling in februari, maart en april als gevolg van de wereldwijde uitbraak van Covid-19 en de gezondheidsmaatregelen die toen werden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Een pak goedkoper dan vorige week en afgelopen maand

Voor een bestelling van 2.000 liter betaalt u nu 153,80 euro minder dan vorige week en 156,40 euro minder dan afgelopen maand! Een goed moment dus om uw mazouttank voor de start van de winter bij te vullen.

Goed om te weten

U kunt nog steeds profiteren van een betere prijs per liter door de aanbiedingen van de verschillende mazoutleveranciers in uw buurt te vergelijken. De meeste verdelers rekenen immers een prijs aan die lager is dan de officiële prijs die door de Belgische regering is vastgesteld en die in dit artikel wordt gehanteerd.

Impact van de olieprijzen op de mazoutprijs

Is er een verklaring voor die forse daling van de mazoutprijs in België deze week?

De lagere mazoutprijs is het gevolg van de daling van de olieprijzen die op 25 november werd ingezet. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee draaide op dat moment rond de 82 dollar en is sindsdien gezakt naar 70 dollar. Die daling laat zich nu ook voelen in de mazoutprijzen.

Dat heeft te maken met verschillende factoren: de toename van het aantal Covid-19-besmettingen in Europa, de opmars van de omicronvariant en de mogelijke impact daarvan op de wereldwijde vraag naar olie. Daarnaast kondigden verschillende grote producerende landen, waaronder de Verenigde Staten, China en India, aan dat ze hun strategische aardoliereserves zullen aanspreken om het aanbod te vergroten en zo de prijzen naar beneden te krijgen.

Lees ook:

Hoe zal de mazoutprijs in 2022 verlopen?

Goedkoopste stookolie: een terugblik op de beste momenten van 2021

Mazout bestellen

Verder gaan

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.