Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

De mazoutprijs gaat opnieuw de hoogte in

19 april 2021
Terwijl de mazoutprijs tijdens de eerste twee weken van april relatief stabiel bleef, heeft hij ondertussen de weg naar boven weer ingezet.
De mazoutprijs gaat opnieuw de hoogte in

Met een prijs die tussen 0,5551 en 0,5704 euro per liter schommelde, kunnen we tijdens de eerste twee weken van april nauwelijks van opmerkelijke dalingen of stijgingen spreken. Vandaag is de prijs wel weer gestegen tot op het niveau van een maand geleden.

Een stijgende mazoutprijs

De prijs voor mazout stijgt dus in vergelijking met de afgelopen weken. Vandaag is de prijs vastgelegd op 0,5863 euro per liter als u minstens 2000 liter brandstof bestelt. Afgelopen maandag was dat nog 0,5633 euro en twee weken geleden bedroeg de prijs 0,5614 euro per liter.

Op die dag moest u voor een mazoutlevering van 2000 liter 1595,40 euro neertellen. Dat is 46 euro meer dan 12 april en 49,80 euro meer dan 5 april.

Goed om te weten

Vergeet niet om het aanbod van de verschillende leveranciers in uw regio te vergelijken om minder te betalen voor uw mazout. De leveranciers kunnen u namelijk een goedkopere prijs dan de officiële prijs aanbieden.

Mazout is duurder dan afgelopen jaar

De mazoutprijs ligt vandaag een stuk hoger dan afgelopen jaar. Een jaar geleden betaalde u nog 0,3825 euro per liter. Voor een bestelling van 2000 liter diende u slechts 765 euro neer te tellen. Dat is maar liefst 407,60 euro goedkoper dan vandaag!

Afgelopen jaar stond de mazoutprijs op een historisch laag niveau. Wereldwijd werden er maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De olievraag daalde sterk, met een overaanbod tot gevolg. De olieprijs stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Die daling zagen we ook terug in de prijzen van geraffineerde producten, zoals mazout.

De prijs van mazout volgt de stijging van de olieprijzen

Vorige week noteerden we een stijging in de olieprijs. Die stijging zien we de afgelopen dagen ook terugkomen in de mazoutprijs. De prijs van het zwarte goud kreeg een duwtje in de rug door de daling van de Amerikaanse olievoorraden. Die daling is groter dan oorspronkelijk werd gedacht.

De opflakkering van de olieprijs zou echter wel vertraagd kunnen worden door het stijgende aantal besmettingen in India, een land met een enorm grote olievraag. De onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma zouden kunnen leiden tot een versoepeling van de economische sancties tegen het land. Die evolutie zou de prijzen eveneens kunnen doen dalen. Momenteel is de Iraanse olie-industrie onder embargo van de Verenigde Staten. De hoeveelheid olie die Iran op de markt kan brengen, is dan ook beperkt. Indien de sancties opgeheven worden, zou de oliemarkt het geproduceerde volume van Teheran moeilijk kwijt kunnen geraken, zeker gezien de huidige coronasituatie. Een prijsdaling zal dan waarschijnlijk niet te vermijden zijn.

Lees ook:

Wat is de officiële stookolieprijs?

Op zoek naar de goedkoopste mazout?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y