Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Waarom het niveau in uw tank controleren voordat u stookolie gaat bestellen?

10 juni 2024
Gaat u stookolie bestellen? Controleer dan eerst hoeveel brandstof u effectief nodig hebt. We leggen uit waarom.
Waarom het niveau in uw tank controleren voordat u stookolie gaat bestellen?

De stookolieprijs daalt en u wilt die kans grijpen om stookolie te bestellen? Een goed idee. Controleer wel steeds het resterende stookolieniveau in uw tank om te weten of het de moeite waard is voor uw portemonnee.

Houd er eerst en vooral rekening mee dat een leverancier enkel komt leveren als u minstens 500 liter brandstof bestelt. Weet ook dat stookolie bestellen voordeliger is vanaf een hoeveelheid van 2.000 liter. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel u echt nodig hebt. Zo weet u of er snel geleverd moet worden of dat u best nog even wacht tot uw tank minder gevuld is ...

Te veel of te weinig stookolie bestellen: wat zijn de gevolgen?

Te weinig of te veel stookolie bestellen heeft op technisch vlak geen gevolgen voor uw installatie.

Als u het beschikbare volume te hoog hebt ingeschat, zal de leverancier niet meer leveren dan de capaciteit van uw installatie. U betaalt enkel voor de daadwerkelijk geleverde hoeveelheid.

Financieel kan u hier wel wat nadeel van ondervinden... Er wordt namelijk een hogere prijs per liter aangerekend als de leverancier geen 2.000 liter kan leveren. In juni 2024 is het verschil per liter ongeveer 4 cent tussen een bestelling van meer of minder dan 2.000 liter brandstof.

Als u de benodigde hoeveelheid onderschat hebt, zijn er twee mogelijke scenario's:

  • Indien gewenst, en indien de leverancier voldoende brandstof bij heeft, kan hij u een grotere hoeveelheid dan de bestelde hoeveelheid bezorgen.
  • Als dat niet het geval is, moet u het doen met de bestelde hoeveelheid en is uw tank niet helemaal vol.

Hoe kan ik de resterende hoeveelheid stookolie schatten?

U kunt een meter installeren om te controleren hoeveel stookolie er nog in uw tank zit. Er zijn verschillende mogelijkheden: een lat met maatstrepen of een handmatige, mechanische, pneumatische of elektronische meter.

Vandaag bestaan er ook verbonden digitale modellen die u voortdurend op de hoogte houden van het resterende stookolieniveau in uw tank. U kunt bijvoorbeeld een melding krijgen wanneer het resterende niveau in uw tank een bepaalde drempel bereikt. Dan weet u dat het tijd is om de prijzen in de gaten te houden, zodat u op het juiste moment stookolie kunt bestellen.

----------

Goed om te weten

Als de indicator op uw tank 10% of minder aangeeft, is het tijd om een bestelling te plaatsen. Bij de meeste stookolietanks is het niet mogelijk om de bodem van de tank te gebruiken om uw verwarmingsketel niet te verstoppen.

--------

Een lege tank vermijden

Het is belangrijk om een zo nauwkeurig mogelijk idee te hebben van de resterende hoeveelheid stookolie in uw tank, om de eenvoudige reden dat u een lege tank zo vaak mogelijk moet proberen te vermijden.

Ten eerste kost een dringende levering van stookolie u waarschijnlijk meer dan een normale levering, omdat de leverancier flexibeler moet zijn en zijn route moet aanpassen.

Ten tweede, wanneer u bijna op de bodem van uw tank bent, kunnen residuen worden opgezogen en uw ketel verstoppen. In dat geval is de komst van een verwarmingstechnicus noodzakelijk, wat onverwachte kosten met zich meebrengt.

Lees ook

Vergelijken voor de goedkoopste stookolie

Onze tips om de juiste mazoutleverancier te kiezen

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y