Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Waar komt mijn stookoliebestelling vandaan?

15 maart 2019
Raffinaderijen gebruiken aardolie om stookolie te produceren. Die stookolie wordt vervolgens tot aan uw woning vervoerd. Er gebeurt dus wel wat voordat u uw bestelling plaatst en ontvangt.
waar komt mijn stookolie vandaan

Als u uw woning met stookolie verwarmt, dient u een aantal keren per jaar een bestelling te plaatsen. Maar vooraleer de stookolie in uw tank belandt, dient ze eerst vervaardigd te worden op basis van ruwe aardolie. Ontdek waar de gebruikte aardolie in België vandaan komt, de weg die ze aflegt en de manier waarop stookolie vervolgens tot aan uw woning vervoerd wordt.

Achter elke stookoliebestelling, zit een complexe logistieke stroom

Om heel ons land van aardolieproducten te voorzien, maar vooral om alle stookoliebestellingen bij de verschillende verdelers te kunnen leveren, moet België ruwe aardolie importeren uit verschillende regio's in de wereld. Ons land heeft immers geen aardoliebronnen.

Volgens de laatste beschikbare cijfers, uit 2017, voert België voornamelijk ruwe aardolie uit Rusland (48 %) in. Het Midden-Oosten volgt op de tweede plaats, met 24 % van de geïmporteerde aardolie. Uit die regio is Saoedi-Arabië onze belangrijkste leverancier (19 %). De resterende aardolie die we in België invoeren, komt uit de Noordzee (17 %), meer bepaald uit het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, met respectievelijk 9 en 8 %. Tot slot wordt 8 % van de aardolie opgepompt in Afrika en 3 % in andere delen van de wereld.

In de jaren '70 van de vorige eeuw was de OPEC de belangrijkste leverancier van ruwe aardolie in België. Vandaag levert de organisatie nog slechts 31% van onze aardolie.

Goed om weten

België beschikt over strategische aardolievoorraden die beheerd worden door de vennootschap van publiek recht APETRA. Die voorraad is voldoende om ons land drie maanden van aardolie te voorzien, bijvoorbeeld in geval van een conflict, crisis of schaarste op de markt.

Antwerpen: vertrekpunt van alle stookoliebestellingen

Antwerpen is het kloppende hart van de aard- en stookoliesector in België. De aardolie komt immers ons land binnen via de haven van de stad. In 2017 voerde België in totaal 34 117 kiloton aardolie in.

In Antwerpen bevinden zich eveneens de twee belangrijkste raffinaderijen van ons land. Ze worden uitgebaat door de grote aardoliemaatschappijen die, op basis van de ontvangen aardolie, verschillende afgewerkte producten produceren. Die producten worden vooral binnen de landsgrenzen gebruikt. Het betreft bestellingen van stookolie, brandstof, diesel, kerosine, ... Een deel van de productie wordt naar andere landen uitgevoerd, terwijl België eveneens bepaalde afgewerkte producten importeert.

In 2017 produceerde ons land in totaal 35 276 duizend ton afgewerkte producten en werd er 26 866 duizend ton geïmporteerd. In België verbruikten we in totaal 6894 kiloton diesel en 1216 kiloton benzine 95. Particulieren en professionelen bestelden in totaal 3598 duizend ton stookolie.

Bestel nu uw stookolie

Vanuit Antwerpen wordt de stookolie naar uw leverancier vervoerd

Zodra de verschillende afgewerkte producten klaar zijn, worden ze vanuit Antwerpen per vrachtwagen of pijplijn verstuurd naar een tiental grote regionale opslagplaatsen over het hele land. De leveranciers halen hier hun voorraad op om uw stookoliebestelling te kunnen leveren. De benzine en diesel die u in uw tankstation vindt, wordt per vrachtwagen aan de opslagplaatsen opgehaald. Bepaalde stookolieleveranciers beschikken over hun eigen lokale opslagplaats. Ze kunnen hierdoor zelfstandiger werken en hun leveringen sneller en flexibeler uitvoeren.

België beschikt op die manier over een zeer uitgebreid netwerk voor de verdeling van stookolie. Elke regio beschikt over een groot aantal leveranciers, van verschillende merken, zodat de levering van stookolie eenvoudig kan gebeuren, ongeacht uw woonplaats.

Verder lezen:

Het leven van de stookolieverdelers: achter de schermen van een levering

Hoe wordt stookolie vervaardigd?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y