Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Geef stookoliedieven geen kans

21 augustus 2019
Als uw stookolietank niet voldoende beveiligd is, kunt u het slachtoffer worden van diefstal. Hier geven we enkele tips om dit te voorkomen.
stookoliedieven

Het komt misschien niet snel in het nieuws, maar in België wordt er geregeld stookolie gestolen. Dieven gaan daarbij snel te werk en kunnen in amper enkele minuten de stookolie uit een tank stelen, met wat gereedschap zoals een boor, een pomp, een slang en bidons. De meeste diefstallen gebeuren bij landbouwers en kleine ondernemingen met stookolietanks in de buitenlucht, maar ook particulieren blijven niet gespaard. Er zijn gelukkig verschillende oplossingen om stookoliediefstal te voorkomen.

De plaatsing van de stookolietank zorgvuldig uitkiezen

Om te voorkomen dat uw stookolie gestolen wordt, moet u eerst en vooral goed nadenken over de plaatsing van uw tank. Het spreekt voor zich dat tanks binnen in de woning, in een specifieke ruimte of ondergronds minder snel opvallen en moeilijker bereikbaar zijn.

Hebt u echter geen andere keuze dan de tank bovengronds te plaatsen, probeer ze dan weg van de straat te installeren. Let daarbij wel op dat ze bereikbaar blijft voor uw stookolieleverancier. U kunt ook een behuizing bouwen rondom uw tank, een hek of afsluiting plaatsen, of ook nog een palissade of planten zetten zodat ze minder zichtbaar is.

Uw stookolietank beveiligen

U kunt specifieke uitrusting installeren op uw stookolietank om ze minder kwetsbaar te maken voor diefstal. Zo zijn er afsluitdoppen waarmee u uw tank met een sleutel of hangslot kunt vergrendelen. Er bestaan ook anti-aftapsystemen die verhinderen dat stookolie via de opvulopening kan worden afgetapt.

Hoewel deze uitrusting dieven kan afschrikken of de diefstal kan vertragen, is uw tank hiermee toch niet ten volle beschermd tegen diefstal. Indringers kunnen immers altijd een gat maken in de wand van de tank of in de leidingen om stookolie af te tappen.

Afschrikkingssystemen plaatsen

Er bestaan gelukkig nog andere oplossingen om de diefstal van uw stookolie te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld verlichting met een bewegingssensor plaatsen, net als bewakingscamera's. Met deze systemen kunt u niet enkel dieven afschrikken maar ze ook identificeren als ze toch toeslaan.

Er bestaan ook alarmen voor peildalingen in uw stookolietank. Wanneer het stookoliepeil in de tank plots snel zakt, geeft dit systeem een geluidssignaal dat u waarschuwt wanneer er stookolie uit uw tank wordt gestolen of als er een lek is.

Denk eraan om de politie te verwittigen zodra u vaststelt dat u het slachtoffer bent van een stookoliediefstal.

Lees ook:

Een overloopbeveiliging voor een risicoloze stookolielevering

De tank schoonmaken vóór een nieuwe stookoliebestelling

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y