Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Wanneer was stookolie dit jaar het goedkoopst?

21 november 2022
Wanneer had u in 2022 stookolie moeten bestellen? Een terugblik op het afgelopen jaar, waarin we uitleggen hoe de markt geëvolueerd is.
Wanneer was stookolie dit jaar het goedkoopst?

Dit jaar kende de stookolieprijs een bijzonder grillig verloop. In de afgelopen maanden bereikte de prijs zelfs meerdere malen een ongekend niveau. We kijken terug op dit jaar en proberen te bepalen in welke periodes u de laagste prijs voor stookolie kreeg. Vervolgens analyseren we de redenen voor de prijsschommelingen doorheen het jaar.

Stijgende stookolieprijzen aan het begin van het jaar

De laagste prijs voor stookolie noteerden we dit jaar op 1 januari. Op nieuwjaarsdag bedroeg de prijs per liter 0,7532 euro voor een minimumbestelling van 2.000 liter. Sindsdien zijn de tarieven het grootste deel van het jaar gestegen. Er zijn verschillende redenen voor de stijging van de stookolieprijs in de eerste maanden van het jaar:

  • economisch herstel als reactie op het einde van de gezondheidscrisis;
  • geopolitieke spanningen die reeds voelbaar waren tussen Rusland en Oekraïne;
  • een daling van de productie in sommige landen.

De gebeurtenis die de grootste invloed op de stookolieprijs heeft gehad is uiteraard de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari. In de daaropvolgende dagen schoten de prijzen de lucht in. Aangezien Rusland een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld is, vreesden de markten dat het wereldwijde aanbod als gevolg van de oorlog zou afnemen. Als gevolg daarvan zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Tussen 24 februari en 11 maart steeg de prijs per liter van 89 cent naar 1,39 euro voor een bestelling van ten minste 2.000 liter, d.w.z. 50 cent meer per liter.

Dit voorbeeld toont aan hoe belangrijk het is om regelmatig de stookolieprijs in de gaten te houden om op het juiste moment een bestelling te plaatsen.

Ongeziene recordprijzen voor stookolie

De prijzen bleven in de volgende maanden van het jaar stijgen. Hoewel de prijzen in sommige periodes naar beneden gingen, stegen ze over het algemeen het hele jaar door en bereikten ze driemaal een historisch hoog niveau.

De eerste piek werd bereikt op 11 maart, slechts enkele dagen na de Russische inval in Oekraïne. De prijs van een liter stookolie steeg tot 1,3908 euro voor een minimumbestelling van 2.000 liter. In de daaropvolgende dagen daalde de prijs van stookolie weer. Die adempauze was echter van korte duur, want op 25 maart steeg de literprijs weer tot 1,3458 euro.

De tweede piek werd bereikt op 17 juni. Een liter kostte toen 1,4723 euro voor een bestelling van minstens 2.000 liter. Tot slot bereikte de stookolieprijs op 12 oktober een ongekende recordhoogte. Voor een bestelling van minstens 2.000 liter bedroeg de prijs 1,5202 euro per liter. Concreet: als u op die dag 2.000 liter stookolie had besteld, zou u op uw factuur een bedrag van maar liefst 3.040,40 euro krijgen. Dat is meer dan het dubbele van het bedrag op 1 januari 2022, de dag waarop de stookolieprijs dit jaar het laagst was.

Op zoek naar de goedkoopste mazout?

Het spreekt voor zich dat u van de voordeligste tarieven in uw regio wilt profiteren nu de prijzen ongekend hoog zijn. Het voornaamste doel van Mazoutonline is u de best mogelijke prijs te geven.

U kunt hiervoor gebruikmaken van onze handige prijsvergelijker. Door uw postcode in te voeren op onze website, vindt u een lokale leverancier met de beste prijs in uw regio.

Lees ook:

Schommelende prijzen voor een stookoliebestelling

Mazout kopen: controleer het niveau van uw tank!

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y