Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Voorspelling van de stookolieprijs: de invloed van de OPEC

03 juni 2022
De beslissingen van de OPEC hebben een invloed op de aardolieprijs en bijgevolg ook op de stookolieprijs. We leggen uit wat de OPEC is en vooral welke invloed ze heeft op de oliemarkt.
Voorspelling van de stookolieprijs: de invloed van de OPEC

Er zijn heel wat factoren die de prijs van stookolie beïnvloeden. Naast al die factoren (geopolitieke crisissen, natuurrampen, vraag en aanbod ...) kunnen ook de beslissingen van de OPEC een rol spelen. We leggen uit waarom.

Wat is de OPEC eigenlijk?

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) werd in 1960 opgericht door vijf landen: Saudi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit en Venezuela. Momenteel bestaat de organisatie uit dertien landen. Naast de vijf stichtende landen zijn Algerije, Angola, Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Libië, Nigeria en de Verenigde Arabische Emiraten er bijgekomen.

Vóór de oprichting van de OPEC werden de olieproducerende landen door de oliemaatschappijen tegen elkaar uitgespeeld om de prijzen laag te houden. Die bedrijven hadden dus rechtstreeks invloed op de olieprijs.

De OPEC werd opgericht om de olieproducerende landen in staat te stellen zich los te maken van die bedrijven en zelf invloed uit te oefenen op de olieprijs. Momenteel produceren de lidstaten in totaal 35% van de olie in de wereld.

De invloed van de beslissingen van de OPEC

De OPEC dient dus te onderhandelen met de industrieën uit de sector en mogelijke knelpunten met hen te bespreken. Alle gesprekken en de beslissingen die hieruit voortvloeien, hebben een directe invloed op de prijs van een vat olie.

Zo zijn de productiedrempels een van de belangrijkste onderwerpen waar de leden van de organisatie over onderhandelen. De OPEC kan de prijzen op een bepaald niveau houden door de productiedrempels regelmatig aan te passen. De organisatie speelt op die manier in op het wereldwijde evenwicht tussen vraag en aanbod.

Laten we de huidige geopolitieke situatie als voorbeeld nemen. Als reactie op het conflict in Oekraïne wil de Europese Unie een embargo instellen op Russische olie. De onderhandelingen zijn nog steeds gaande omdat sommige landen, zoals Hongarije, alleen aan olie kunnen geraken via een Russische pijpleiding.

Mocht het embargo ingevoerd worden, dan zal het aanbod sterk dalen terwijl de vraag groot zal blijven. Als de OPEC vervolgens beslist om haar productiequota niet te verhogen, zouden de prijzen van stookolie enorm kunnen stijgen.

Bovendien heeft de OPEC haar productie sinds het begin van de crisis niet verhoogd, voornamelijk als gevolg van de moeilijkheden die sommige van haar leden hebben ondervonden om de vastgestelde quota te halen.

Een voorspelling over de volgende beslissingen van de OPEC

De landen van de OPEC komen binnenkort weer samen. Ze zullen dan moeten beslissen of ze de productie al dan niet zullen verhogen.

Een prijsdaling is echter nog niet voor morgen. Zelfs als de OPEC-landen hun productie zouden verhogen, zal dat waarschijnlijk niet volstaan om te voldoen aan de stijging van de vraag als gevolg van:

  • de komst van het zomerseizoen (altijd synoniem met prijsstijgingen omdat er veel gereisd wordt);
  • de mogelijke opheffing van de gezondheidsbeperkingen in China, wat tot een economisch herstel en een grotere vraag zou kunnen leiden.

Bij Mazoutonline garanderen onze leveranciers u altijd de laagste prijs in uw regio, ongeacht de situatie. Gebruik gerust onze prijsvergelijker om het zelf vast te stellen.

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y