Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Sterke daling van de stookolieprijs in België

06 februari 2023
Voor het eerst sinds enkele maanden is de stookolieprijs in België stevig gedaald. Een terugblik op de laatste dagen!
Sterke daling van de stookolieprijs in België

De afgelopen maanden is de stookolieprijs dagelijks veranderd, zowel naar boven als beneden. De afgelopen dagen zien we echter een sterke daling tot een niveau dat we sinds maart 2022, bijna een jaar geleden, niet meer gezien hebben.

Een dalende trend voor de stookolieprijs

Algemeen genomen daalt de prijs van stookolie aan het begin van het jaar. Hoewel de prijs in de eerste weken van dit jaar enkele keren gestegen is, daalde hij de afgelopen tijd tot een niveau dat we niet meer gezien hebben sinds 1 maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne. Zo had u in slechts enkele dagen tijd maar liefst 309,40 euro kunnen besparen. Als u op maandag 30 januari in totaal 2.000 liter stookolie had besteld, betaalde u 1,0923 euro per liter, ofwel een totaalbedrag van 2.184,60 euro. De volgende dag kon u al 115,80 euro besparen, omdat de prijs per liter brandstof met 6 cent was gedaald tot 1,0344 euro. Op 31 januari betaalde u in totaal 2.068,80 euro voor uw stookoliebestelling. De dalende trend zette zich nog steeds door op 1 februari, toen een bestelling van 2.000 liter in totaal 2.008,00 euro (1,004 euro/liter) kostte.

Twee februari was de enige dag waarop stookolie licht steeg van 1,004 euro/liter tot 1,0159 euro/liter.

Stookolieprijs in België: meer dan 300 euro goedkoper

In het eerste weekend van februari was het echter het voordeligst om een bestelling te plaatsen. Op vrijdag 3 februari zakte de prijs van stookolie weer onder de grens van één euro (0,9785 euro). Een voordelige prijs, maar op zaterdag 4 februari werd het nog beter. De stookolieprijs bereikte toen namelijk een niveau dat gelijk was aan dat van maart 2022: een liter brandstof kostte toen 0,9376 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter betaalde u dus 1.875,20 euro, dat is maar liefst 309,40 euro minder dan dezelfde bestelling op maandag 30 januari.

Wat zijn de voorspellingen voor de stookolieprijs in België?

Het is verre van eenvoudig om de evolutie van de stookolieprijs te voorspellen. We moeten namelijk rekening houden met verschillende factoren. Vraag en aanbod is de belangrijkste factor die de stookolieprijs beïnvloedt. Lagere prijzen zullen namelijk meestal leiden tot een grotere vraag. Die stijgende vraag zou op zijn beurt dan weer de prijzen op de markt kunnen opdrijven.

De prijs van een vat aardolie is een andere parameter waarmee we rekening moeten houden. De laatste tijd is ook die prijs gedaald. Er zijn echter verschillende redenen om aan te nemen dat de olieprijzen weer kunnen stijgen:

  • China, de grootste economie ter wereld, heeft onlangs, na drie jaar, zijn grenzen volledig heropend. Een stijging van de vraag zou dan ook een logisch gevolg zijn;
  • Het embargo op Russische geraffineerde producten is op zondag 5 februari van kracht geworden. Het is zeer waarschijnlijk dat de prijs van aardolie, dat al sinds december 2022 onder embargo staat, hierdoor beïnvloed zal worden en opnieuw zal stijgen.

Belangrijk om te weten is dat de prijs van aardolie, en bijgevolg die van stookolie, erg wispelturig is. We raden u dan ook aan om de evolutie van de stookolieprijs regelmatig te volgen.

De garantie op de laagste prijs in uw regio

Mazoutonline biedt u niet alleen regelmatige analyses, maar heeft ook als voornaamste taak u stookolie te garanderen tegen het voordeligste tarief in uw regio. Gebruik gerust onze prijsvergelijker om het zelf te controleren. Bovendien kunt u er zeker van zijn dat u een kwaliteitsproduct volgens de geldende normen krijgt.

Lees ook

Welke technologische evoluties voor mazoutverwarming?

Online stookolie bestellen: hoe werkt het?

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y