Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Stabielere stookolieprijzen na een sterke stijging

21 augustus 2023
Na een piek op 11 augustus zijn de officiële stookolieprijzen licht gedaald.
Stabielere stookolieprijzen na een sterke stijging

Op 11 augustus betaalde u voor één liter stookolie een bedrag van 1,0404 euro. Een dergelijk prijsniveau hadden we al zes maanden niet meer bereikt. De piek was het hoogtepunt van een aanhoudende prijsstijging die ongeveer een maand eerder begonnen was. Zo diende u op 21 juli slechts 0,8771 euro te betalen voor één liter stookolie.

Nadat de prijs op 11 augustus zijn hoogste punt in zes maanden had bereikt, is hij nadien lichtjes beginnen zakken.

Als we 21 juli als vertrekpunt nemen, zien we dat u op die dag een bedrag van 1.754,20 euro moest betalen voor een bestelling van 2.000 liter. Op maandag 21 augustus bedroeg de prijs per liter in totaal 1,015 euro en diende u voor dezelfde hoeveelheid van 2.000 liter een bedrag van 2.030 euro op te hoesten. Over een periode van een maand steeg de prijs van een stookoliebestelling dus met 275,80 euro.

Stookolieprijzen nog steeds voordeliger dan een jaar geleden

Hoewel de stookolieprijzen midden in de zomer gestegen zijn, blijven ze nog ver onder het niveau van een jaar geleden. Op 26 augustus 2022 kostte een liter stookolie u in totaal 1,359 euro. Voor een bestelling van 2.000 liter verscheen op die dag een bedrag van 2.718 euro op uw factuur.

Belangrijk om weten is dat de bovenstaande prijzen de officiële stookolieprijs zijn. Die prijs wordt elke dag vastgesteld door de Federale Overheidsdienst Economie (FOD Economie). Het is de maximumprijs waaraan de leveranciers hun brandstof mogen verkopen. Niets belet hen echter om hun product te verkopen tegen een lagere prijs dan de officiële prijs.

Vergelijk het aanbod van lokale leveranciers vóór uw aankoop

Via Mazoutonline kunt u het aanbod van de stookolieleveranciers in uw buurt vergelijken, zodat u steeds van de beste tarieven kunt profiteren. Voer gewoon uw postnummer in, samen met de hoeveelheid stookolie die u wil bestellen. Onze prijsvergelijkingstool toont u de verschillende aanbiedingen van de leveranciers bij u in de buurt.

Waarom zijn de stookolieprijzen gestegen?

De stookolieprijs wordt bepaald door een aantal factoren. De prijs van een vat ruwe olie op de internationale markt heeft de grootste invloed op de prijs van uw stookoliebestelling. De wisselkoers tussen de euro en de dollar speelt ook een belangrijke rol, omdat een vat olie wordt verhandeld in dollars. De bovenstaande variabelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, en dan vooral de wereldwijde productie en vraag naar aardolie.

Sinds eind juni is de prijs van een vat Brent-olie sterk gestegen om momenteel min of meer stabiel te blijven op 85 dollar. De stijging werd veroorzaakt door de productiebeperkingen van de OPEC+ (de organisatie van de belangrijkste olieproducerende landen). De organisatie heeft die maatregel genomen om de prijzen te ondersteunen. Verder was ook de vraag hoger dan verwacht.

Hoe zal de stookolieprijs in de komende weken evolueren?

De evolutie van de stookolieprijs is moeilijk te voorspellen omdat er heel wat, vaak onstabiele, factoren een rol spelen.

De stijging van de afgelopen weken zou echter kunnen worden getemperd door een vertraging van de wereldeconomie, gekoppeld aan de maatregelen van de centrale banken om de inflatie tegen te gaan, en een dalende vraag naar olie.

Om op het best mogelijke moment te bestellen, raden we u aan om de evolutie van de stookolieprijzen dagelijks te volgen via onze website Mazoutonline.be.

Lees ook

Stookolieprijzen voorspellen is geen kinderspel

Bespaar geld met onze prijsvergelijker voor mazout!

Inloggen y
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y