Een fout is opgetreden bij het opladen van deze pagina
x
u
j

Is mazout goedkoper dan een jaar geleden?

26 september 2022
De mazoutprijs is de afgelopen twaalf maanden gestegen. In dit artikel komen we terug op die evolutie en geven we u de redenen.
Is mazout goedkoper dan een jaar geleden?

We kunnen er niet omheen. De mazoutprijs is het afgelopen jaar voortdurend gestegen. Tussen het einde van het derde kwartaal van 2021 en dezelfde periode dit jaar is de prijs per liter toegenomen van 0,7020 euro naar 1,2147 euro voor een bestelling van ten minste 2.000 liter. Concreet: op 25 september 2021 betaalde u voor een bestelling van 2.000 liter in totaal 1.404 euro, terwijl u dit jaar voor dezelfde hoeveelheid maar liefst 2.429,40 euro moest betalen. Een stijging van 1.025,40 euro!

Sterke stijging sinds maart

Terwijl de stijging van de mazoutprijs in het vierde kwartaal van 2021 constant bleef, is ze vanaf maart 2022 echt een versnelling hoger geschakeld. Vanaf die periode ging de mazoutprijs in enkele dagen van het ene uiterste naar het andere. Tussen 1 en 10 maart is de mazoutprijs bijvoorbeeld met bijna 50 cent omhoog gegaan. Op 1 maart kostte een liter stookolie in totaal 0,9020 euro. U kreeg met andere woorden een factuur van 1804,20 euro voor een bestelling van 2.000 liter. Tien dagen later moest u al 1,3908 euro per liter neertellen. Voor diezelfde bestelling betaalde u dus € 2.781,60, een stijging van maar liefst € 977,40!

Een nieuw record werd gevestigd op 17 juni 2022, toen u een bedrag van € 1,4723 per liter betaalde voor een minimumbestelling van 2.000 liter. Het bedrag dat u toen op uw factuur zag verschijnen was € 2.944,60. In België is de prijs voor mazout nooit hoger geweest.

De redenen voor de prijsstijging

Het belangrijkste element bij het bepalen van de mazoutprijs is de prijs van een vat aardolie. Het zwarte goud is namelijk de grondstof voor de productie van mazout.

Een van de parameters die een invloed heeft op de prijsevolutie is de wereldwijde wet van vraag en aanbod. In het laatste kwartaal van 2021 waren vraag en aanbod niet meer in evenwicht. Toen de gezondheidscrisis eenmaal achter ons lag, begon de wereldwijde vraag naar olie weer te stijgen. De OPEC+ kon echter nog niet volledig aan die vraag voldoen. Een prijsstijging bleef dan ook niet uit.

De gebeurtenis die de grootste invloed heeft gehad op de olieprijs is echter de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari. Aangezien Rusland een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld is, vreesden de markten voor een drastische vermindering van het aanbod als gevolg van de oorlog, met name door de sancties die Europa en de Verenigde Staten aan het regime hebben opgelegd. Als reactie daarop hebben we een historische stijging van de prijs van aardolie en mazout kunnen vaststellen.

Wanneer krijgen we de goedkoopste mazout in België?

Het is zeer moeilijk om de prijsevolutie van mazout te voorspellen omdat we met verschillende factoren rekening moeten houden.

Een van de huidige factoren is een mogelijke recessie die veel analisten over de hele wereld voorspellen. Een dergelijke recessie zou leiden tot een daling van de vraag en een aanzienlijke daling van het verbruik.

Bovendien is het, zelfs als het conflict in Oekraïne zou eindigen, onwaarschijnlijk dat de EU op dezelfde manier als voorheen met Rusland zal onderhandelen. Er zullen dus alternatieve oliebronnen moeten worden gevonden.

Tot slot is in ons land de komst van de winter meestal synoniem met een stijging van de vraag naar mazout. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de prijs in de komende weken zal stijgen...

Lees ook:

Laat de concurrentie spelen voor de goedkoopste mazout!

In alle veiligheid online mazout bestellen!

Inloggen
Nodig uw vrienden uit op Mazoutonline y
Dit artikel delen via E-mail y
Inschrijving y
  1. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.

Uw account werd aangemaakt, een bevestigingsmail werd u gestuurd Wenst u uw inschrijving te voltooien? Mijn inschrijving voltooien
  1. Is uw leveringsadres verschillend van uw facturatieadres ?
  1. Facturatie adres :
  1. Uw telefoonnummer laat de mazoutleverancier toe met u contact op te nemen teneinde een leveringsdatum af te spreken
  2. Bevestigen
  3. In overeenstemming met de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens verwerkt Total Belgium NV als verwerkingsverantwoordelijke uw gegevens met als doeleinde het beantwoorden van uw vraag en dit met als wettelijke basis uw toestemming. Uw gegevens zullen worden bewaard tot 3 jaar na het einde van de dienstverlening. De verplichte velden zijn aangegeven.

    U heeft een recht op toegang, rectificatie, verwijdering, verzet, beperking en overdraagbaarheid van uw persoonlijke gegevens. U kan een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit (GBA). U kan ons bereiken via het contactformulier. Vertrouwelijkheid.